Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Nieuw boek Jeroen Windmeijer

lezen n Deze week verschijnt het nieuwe boek van Jeroen Windmeijer dat hij samen met cultuurhistoricus Jacob Slavenbrug schreef: Het Evacomplex. Dit is het boek na Het Isisgeheim van ditzelfde succesvolle Leidse schrijversduo.

De internationaal befaamde slangendeskundige Frank van As werkt bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Hij gebruikt zijn kennis echter ook in de kringen rond de charismatische voorganger van een mysterieuze gemeenschap, zonder te weten welk onheil hij daarmee over zichzelf – en over zijn vrouw Cat – afroept. Dat dringt pas tot hem door als de eerste dode is gevallen.…

Jeroen Windmeijer is een succesvolle schrijver met zijn bekende boeken als: Het Petrusmysterie en Het Paulus labyrint. Donderdagochtend 8 april signeert hij zijn boeken bij de Rijnlandse Boekhandel dus kunnen klanten een gesigneerd exemplaar aanvragen.


Vers van de maand

Ik denk nog vaak terug

aan ons gesprek.

Hoe ik je overviel,

ik leek wel gek.

En jij deed niets,

je luisterde en zweeg

totdat ik op was,

uitgeput en leeg

en rustig werd

en helder langzaamaan.

Alleen maar doordat jij

niets hebt gedaan.


‘Is er iets? Kan ik iets voor je doen? Zeg het maar.’ Het is vaak goed bedoeld, maar soms is luisteren veelzeggender.

Gelegenheidsdichter en Twitterdichter Stijn de Paepe (1979), laat ons weten dat spreken zilver en zwijgen goud kan zijn. Je geeft de ander de kans zich uit te spreken en zichzelf zo onder ogen te komen. Dat werkt verhelderend en brengt rust. Wanneer je je gekend weet door wie je lief zijn, hoeft er niets te worden uitgelegd. Je hoeft geen ‘sorry' te zeggen, want je weet dat het goed is.

Het gedicht staat in de bundel 'Vers gezocht' (uitgave Lannoo), een gedicht voor elk moment. Het is een bundel vol herkenbare teksten bij verschillende gelegenheden: van een geboorte, een verjaardag, een verhuizing, tot dankbaarheid, vriendschap, liefde, troost, spijt, ziekte, verlies. Zoals de Paepe zelf zegt: "Een boek om door te bladeren wanneer je naar de juiste woorden zoekt." Of om stil te worden wanneer er even geen woorden zijn.        

Ronald da Costa