Beloken Pasen

Komende zondag is het Beloken Pasen. De paasweek wordt dan afgesloten. Beloken is het voltooid deelwoord van het in onbruik geraakte Middelnederlandse werkwoord beluiken, wat sluiten betekent. Ook de uitdrukking Beloken Pasen zegt weinig mensen nog iets. Dat is niet raar in een geseculariseerde tijd waarin voor velen Pasen toch vooral synoniem is met paaseieren en paasshows van meubelboulevards (alleen dit jaar even niet).

Sinds het jaar 2000 heeft de zondag van Beloken Pasen ook een andere naam gekregen. Paus Johannes Paulus noemde deze dag Barmhartigheidszondag. Barmhartigheid: alweer zo’n woord dat niet dagelijks in de krant staat. Het zou zo een plaatsje kunnen krijgen in het Vergeetwoordenboek van schrijfster Nelleke Noordervliet. Maar dat zou niet terecht zijn. Barhartigheid staat voor mededogen hebben, voor meeleven met en inleven in anderen, vooral met mensen die door ziekte, ongeluk of armoede worden getroffen. Maar het kan ook gelden voor het omgaan met mensen die er opvattingen of een levensstijl op nahouden die niet strookt met de grootste gemene deler.

In onze hedendaagse samenleving ontbreekt het nogal eens aan die barmhartigheid, helaas soms ook binnen kerken. Denk aan de wijze waarop op een reformatorische school met homoseksuele leerlingen werd omgegaan. Anderzijds wordt in sommige seculiere kringen kritiek op religieuze opvattingen nogal eens vermengd met onbarmhartige oordelen over gelovigen.

En hoe zit het met de barmhartigheid hier in Oegstgeest? Eén van de zeven werken van barmhartigheid is de vreemdeling onderdak bieden. Kunnen wij dit opbrengen als onze gemeente wordt gevraagd woonruimte voor statushouders beschikbaar te stellen? Of zijn er tal van politieke of juridische overwegingen waarom het toch niet zo’n goed idee is hiervoor ruimte te creëren? Natuurlijk zijn dat vragen die serieus moeten worden genomen, maar laat dat dan niet gebeuren vanuit vooringenomenheid of wantrouwen.

Barmhartigheid lijkt niet alleen uit de taal, maar - erger - uit de maatschappij te zijn verbannen. Als de Barmhartigheidszondag van Beloken Pasen ons weer bewust kan maken van de waarde van barmhartigheid, dan kunnen we met een gerust hart de Paastijd afsluiten.


Koos van der Bruggen