Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Vervolg van de voorpagina

De onvermijdelijke vraag die zich opdoemt luidt natuurlijk: wat als Sam het niet gaat redden, heeft hij dan niet te veel tijd besteed aan een droom die niet haalbaar bleek? Sam zelf is er nuchter onder. "Feyenoord wil dat ik zo hoog mogelijk inzet op schoolniveau, want zij hebben er veel aan als ik op dat gebied ook goed presteer.” Vader Joep Roovers is ook te spreken over de manier waarop Feyenoord omgaat met de talenten van zijn zoon. "Het is heel fijn om te weten dat Feyenoord de opleiding van zijn talenten serieus neemt. Ze hebben speciale banden met de school waar Sam straks terechtkomt, zodat ze het topsportprogramma goed kunnen combineren met de inhoud van de studie.” Sam: "Ik kom in een klas waarin ongeveer de helft van de leerlingen aan topsport doet, en de andere helft het normale programma volgt.” Hij kijkt al uit naar de schoolvakanties. "Op twee weken in de zomer na, als echt alles stilligt, wordt er dan alleen maar getraind bij Feyenoord, zonder dat je dan natuurlijk naar school hoeft. Geweldig. Alleen maar voetbal dus.”

Op de vraag hoe het als ouders is als je zoon gescout wordt door een topclub zegt Joep: “Toen Sam na de eerste training bij Feyenoord van het veld kwam lopen, straalde hij van oor tot oor. Toen wisten we dat we Sam deze kans moesten laten grijpen.”


Geen pieperds

Joeri Veldman, zoon van trainer Bram is ook bij het interview. Hij is al sinds jaar en dag beste vrienden met Sam, en ze doen alles samen. Niet alleen voetballen bij FC Oegstgeest in de selectie, maar ook tennissen bij OLTC, tafeltennissen bij Pecos, logeren, gamen en eigenlijk alles wat beste vrienden doen. Volgens trainer en vader Bram zijn de twee altijd al onafscheidelijk geweest. “Het zijn twee vechters die twee: Niet piepen maar altijd voorop in de strijd.” Joeri hoeft van Sam niet te treuren dat zijn beste vriend bij Feyenoord gaat voetballen: “Volgend jaar kom jij ook Joeri, daar zorg ik voor!”


4Homework opent vestiging aan Terweeplein in Oegstgeest

advertorial n Deze week opent huiswerk- en bijlesinstituut 4Homework een vestiging in Oegstgeest. Na twee weken flink verbouwen is het voormalige pand van Oscar Kledingreparaties op Terweeplein 15 veranderd in een fijne plek voor jonge Oegstgeestenaren om onder begeleiding aan hun schoolwerk te werken of bijgespijkerd te worden.

Door Willemien Timmers

Esther van ’t Noordende is enthousiast dat naast de vestigingen in Noordwijk en Leiden nu ook Oegstgeest open kan. “We zijn blij dat we leerlingen een helpende hand kunnen bieden, weer overzicht kunnen creëren, en zo hen en hun ouders kunnen ontzorgen.” Ze legt uit dat 4Homework individuele begeleiding biedt aan basisschoolleerlingen en dat middelbare scholieren welkom zijn voor huiswerkbegeleiding en bijles. Ook wordt er Cito-training gegeven.

"Eigenlijk geldt voor alle leerlingen: Slimmer leren is leuker leren. Wij maken huiswerk maken leuk."

Als veertien jaar begeleidt Esther van ’t Noordende met haar team leerlingen op een kleinschalige en persoonlijke manier. “Deze één op één aandacht is er voor de leerlingen, maar net zo goed voor hun ouders. We denken met hen mee om uit te vinden wat er nodig is om een leerling efficiënt te leren werken, waar de zwakke plekke zitten, en hoe we dat samen op kunnen lossen. Nu we er twaalf maanden corona op hebben zitten, komt hier vaak ook een inventarisatie van de eventuele achterstand bij. Als we samen een compleet plaatje hebben, gaan we aan de slag.”

De sfeer bij 4Homework is relaxed en huiselijk te noemen. “Daar doen we ook ons best voor. Leerlingen moeten zich hier thuis voelen en weer lol krijgen in school. Daar helpen onze begeleiders ook bij. Het is geweldig om te zien dat de leerlingen steeds zelfstandiger gaan werken, weer op schema gaan lopen, en dat door begeleiding en bijles hun zelfvertrouwen groeit.”

Het huiswerkinstituut doet er alles aan om zijn diensten af te stemmen op het weekrooster van de leerling. “Bijles en coaching stemmen we af op waar de leerling in die week behoefte aan heeft, zodat we samen kunnen werken aan goede resultaten.”


Meer informatie: Kom (coronaproof) even langs op de open dagen op woensdag 7 en zaterdag 10 april of kijk op www.4homework.nl.


De bijen vliegen weer

natuur n "U heeft ze vast al gezien in uw tuin of tijdens uw wandeling: bijen op de voorjaarsbloemen of wilgenkatjes. Wie regelmatig door het bos van Oud Poelgeest loopt, heeft ze kunnen zien op de bosanemonen, krokussen, scilla's, daslook", vertelt Alma van der Wijngaard, voorzitter van de Imkervereniging Oegstgeest.

De kans is groot dat de bijen van dichtbij komen want al meer dan veertig jaar geeft de Stichting Oud Poelgeest ruimte aan de imkervereniging Oegstgeest om in een hoekje van het bos een bijenstal te beheren. Dit houdt in dat een aantal imkers daar een bijenkast heeft staan en dat er ieder jaar een imkercursus wordt gegeven.

De imkervereniging heeft rond de zestig leden en donateurs. Vooral de laatste jaren is de het bestand danig verjongd door de aanmelding van een groot aantal jonge cursisten. "We kunnen merken dat de belangstelling voor de leefomgeving danig is toegenomen. Ieder jaar wordt er een imkercursus aangeboden: we kunnen twaalf cursisten plaatsen."


Cursus

Vorig jaar werd de cursus gestaakt in verband met de uitbraak van corona. De cursisten moesten hun enthousiasme om te leren over het houden van bijen uitstellen. "We zijn nu in staat om de cursussen volgens de RIVM-richtlijnen aan te bieden dus gaan we weer van start. Dit jaar met een dubbele cursus, namelijk de cursisten van vorig jaar en cursisten die voor 2021 stonden ingeschreven. We zijn heel blij dat we een tijdelijke tweede cursuslocatie hebben mogen inrichten op Landgoed Rijnweyde in Oegstgeest." Niet iedere cursist wordt zelf imker, de cursus is ook voor mensen die meer te weten willen komen over het fascinerende leven van de honingbij.


"Als imkervereniging zetten we ons ook in voor een breed leefklimaat voor insecten door in onze omgeving te zorgen voor bloeiende struiken en planten waar insecten op foerageren. Zo kan ook iedereen in zijn eigen tuin of buurt rondkijken of er iets geplant of gezaaid kan worden; er kunnen vast nog meer tegels uit. En… onkruid bestaat niet, wilde planten zoals paardenbloemen, klaver, ereprijs, dovenetel, bevatten waardevol voedsel voor wilde en honingbijen, en vlinders. Laat brandnetels in een hoekje van de tuin staan, het zijn waardplanten voor bepaalde vlinders. Koester die planten dus in plaats van ze weg te halen! Ons aller leefomgeving wordt er zoveel mooier van."


De imkervereniging is er ook om te helpen. "Als er een zwerm bij u in de boom of aan de gevel hangt, neem dan gerust contact op via zwerm@imkervereniging-oegstgeest.nl. Niet iedereen ziet het verschil tussen een bij, een wesp of een hommel. Bij twijfel of het een zwerm betreft of iets anders, kunt u een foto sturen naar hetzelfde adres."


BiebTalk : Ilja Leonard Pfeiffer live vanuit Genua

interview n Op 13 april van 20.00 tot 21.15 uur wordt Ilja Leonard Pfeijfer online geïnterviewd door Frénk van der Linden over onder andere zijn boeken Quarantaine, dagboek in tijden van besmetting en Grand Hotel Europa.

Interviewer Frénk van der Linden vraagt Ilja wat hem in deze tijd bezig houdt. En via zijn boeken Quarantaine, dagboek in tijden van besmetting en Grand Hotel Europa, wordt ingegaan op wat hem heeft bewogen deze boeken te schrijven.


De thema’s die worden besproken met Ilja worden grotendeels aan de deelnemers overlaten. Deelnemers wordt gevraagd om vooraf vragen toe te sturen en deze worden op 13 april beantwoord.

Schuif op 13 april om 20.00 uur aan bij deze online ontmoeting die georganiseerd wordt door Bibliotheek Bollenstreek, Bibliotheek Oostland en Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar. Kaarten kosten €5,00 voor leden en €6,50 voor niet-leden en zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekbollenstreek.nl/biebtalk.

De winnende foto van Marcel Jansen heeft volgens de jury een 'hoge mate van abstractie en esthetiek'.
Afbeelding