Brief MeerWonen aan college over tekort aan huurwoningen

Geacht College,

Op dit moment staan meer dan 2.000 inwoners uit Oegstgeest ingeschreven als woningzoekende voor een sociale huurwoning. Meer dan 600 daarvan zijn actief woningzoekend. Per jaar komen er in Oegstgeest ongeveer 60 woningen beschikbaar voor vrije verhuur. Een simpele rekensom leert dat een actieve woningzoekende 10 jaar bezig is om een sociale huurwoning te vinden.

De sterk groeiende aantallen woningzoekenden en de stijgende wachttijden worden mede veroorzaakt doordat er in Oegstgeest al heel lang geen sociale huurwoningen meer zijn gebouwd. Wij waren dan ook blij dat we in de prestatieafspraken 2020 konden vastleggen dat de gemeente zorg ging dragen voor de realisatie van 25% sociale woningbouw. Daarvoor zijn in de prestatieafspraken 2020 concrete projecten met aantallen en termijnen vastgelegd tussen de gemeente en MeerWonen.

Bij de voorbereiding van de prestatieafspraken 2021 bleek echter dat de planning voor alle projecten binnen een jaar tijd tenminste een jaar is opgeschoven. Ondanks dat in de prestatieafspraken 2020 staat dat er dit jaar gestart wordt met de bouw van 145 sociale huurwoningen staat in de gemeenteplanning nu dat dat niet zal gebeuren (informatie van de gemeente van 11 februari 2021). En dat nog onzeker is wanneer die bouw wel kan starten.

Afgelopen tijd is ook gebleken dat er andere ontwikkelmogelijkheden zijn, zoals de Hazenboslaan en het Hofbrouckerpark, waar de gemeente geen rol ziet voor sociale woningbouw van MeerWonen. Het feit dat u ons uitsluit bij dergelijke ontwikkelingen past niet bij de prestatieafspraken maar ook niet bij de Woonvisie die u nog niet lang geleden heeft vastgesteld. Daarin staat diverse keren dat de realisatie van woningen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van o.a. de gemeente en MeerWonen (pagina 17, 20 en 21). U schrijft daarin dat u dit via een anterieure overeenkomst of via de bestemmingsplanprocedure wil afdwingen. Dat kan en is in heel Nederland gebruikelijk. Wij verwachten van u dat u voor bovengenoemde locaties aan uw eigen Woonvisie invulling geeft.

Er lijkt een tender te worden voorbereid voor de ontwikkeling van het campusterrein. Zover ons bekend ligt er (nog) geen kwalitatief programma voor die (volgens de planning) 125 te bouwen sociale huurwoningen. Wij zijn ook benieuwd in hoeverre u in de Raad heeft besproken of het beoogde programma aansluit op de in uw Woonvisie geformuleerde doelstellingen. Ook hier gelden onze opmerkingen zoals hierboven genoemd over prestatieafspraken en Woonvisie.

Tot slot. De gemeente heeft ons laten weten geen aanleiding te zien om invloed uit te oefenen op de oppervlakte van de te realiseren sociale huurwoningen. Het zou kunnen gebeuren dat een substantieel deel van deze woningen zeer klein wordt (45-50 m2). Naar onze mening past dit niet in de prioriteit van de Woonvisie om doorstroming te bevorderen. Niemand zal een (huur)woning achterlaten om naar een dergelijke ruimte te verhuizen. Wij vragen uw regie om te zorgen dat de woningbouw past in de doelstellingen van de Woonvisie.

Op basis van bovenstaande zijn wij van mening dat het op dit moment geen zin heeft om prestatie-afspraken voor te bereiden of te ondertekenen. Prestatieafspraken zijn voor ons geen papier, maar een middel om te zorgen dat al die Oegstgeestenaren die al jarenlang zoeken naar een sociale huurwoning eindelijk geholpen kunnen worden. Nieuwbouw is de enige mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de woningnood. Met in gedachte de meer dan zeshonderd Oegstgeestenaren die tevergeefs zoeken naar een woning, vragen wij concrete acties om de productie van voldoende en geschikte sociale huurwoningen snel van start te kunnen laten gaan en het partnership met MeerWonen daarbij te bevestigen.

Met vriendelijke groet,

Peter Hoogvliet

Directeur-bestuurder


Groencorridor inclusief                 Hofbrouckerpark gered?

Afgelopen donderdagavond werd in de Gemeenteraad gestemd over een motie van D66 die de bouw van hoge appartement-complexen in het Hofbrouckerpark mogelijk zou moeten maken. De voorgeschiedenis is de volgende.

Het voorlaatste bestemmingsplan beschermde het Hofbrouckerpark net zoals de nu nog steeds geldende Structuurvisie dat doet. Het werd gecompliceerd toen jaren geleden Hofwijck-eigenaar Marente en daarmee Hofwijck in financiële problemen kwam. De verkoop van de aanleunwoningen aan de Hazenboslaan en Piet Heinlaan bleek onafwendbaar evenals de bouw van zorgflats in het park. De Gemeenteraad ging omwille van de patiëntenzorg, met bloedend hart, akkoord met deze plannen.

Kort daarop veranderde echter alles: het zorgstelsel wijzigde fundamenteel, bejaardenhuizen werden gesloten en Hofwijck werd een psychogeriatrisch verpleeghuis. Inmiddels zijn er vier accommodaties voor dementerende patiënten beschikbaar in Oegstgeest en is een vijfde in de planning. Dit in aanvulling op de thuiszorg van het nieuwe zorgstelsel. Kortom die eerdere noodzaak om zorgflats in het park te gaan bouwen voor patiënten met een "zware zorgcomponent” is verdwenen. Het Hofbrouckerpark kan groen blijven. Dit voor de LV-buurtbewoners hoogst waardevol groen blijft behouden.

CDA, VVD en ‘Lokaal' begrijpen dat. In de gemeenteraad stemden de drie dan ook vorige week donderdag tegen de motie van D66 die de bouw van hoge appartement-complexen in het Hofbrouckerpark - dus in de bestaande groencorridor - mogelijk moet maken. Door afwezigheid van één tegenstemmer staakten de stemmen. In de komende gemeenteraadsvergadering moet daarom nog een keer worden gestemd.

Bewoners in de Lange Voort-buurt met alle al bestaande hoogbouw op slechts enkele honderden meters van het Hofbrouckerpark verwijderd, evenals Oegstgeestenaren in de wijdere omgeving en natuurlijk de direct omwonenden zijn zeer benieuwd welke politieke partijen vóór het behoud van het Hofbrouckerpark stemmen en wie vóór de motie van D66 d.w.z. voor de projectontwikkelaar.

De Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan!

Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijck <hofbrouckerpark@mail.com>