De komende tijd moet duidelijk worden hoe de toekomst van de bebouwing in het Hofbrouckerpark er uit moet gaan zien. | Foto Willemien Timmers
De komende tijd moet duidelijk worden hoe de toekomst van de bebouwing in het Hofbrouckerpark er uit moet gaan zien. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Stemmen staken over bouwen rond Hofbrouckerpark

politiek n Een motie van D66 over het Hofbrouckerpark behaalde vorige week donderdag geen meerderheid. Er waren negen raadsleden vóór deze motie en negen raadsleden; daarom wordt deze motie volgende maand opnieuw in stemming gebracht.

In de motie roept raadslid Vos (D66) op om het verzoek van de Initiatiefgroep Woon- en zorgcomplex Hofwijck positief te beoordelen en hen, en andere geïnteresseerden en belanghebbenden, actief bij de totstandkoming van het nieuwe bestemmingsplan te betrekken. Waarbij versnippering van het eigendom in het gebied voorkomen moet worden.

Ook moet er gezorgd worden voor de komst van sociale huurwoningen, die ten minsten twintig jaar in sociale exploitatie blijven. Deze woningen moeten worden toegewezen via het regionale woonruimteverdelingssysteem. Ook moeten er woningen komen 'met een duidelijke zorgcomponent'. Maar tegelijkertijd moet de landschappelijke waarde van het park wel behouden worden.

Wethouder Peter Glasbeek liet weten dat hij de motie kan overnemen. Maar hij overtuigde een meerderheid van de gemeenteraad niet. D66, PrO en HvO stemden voor het voorstel. Er waren echter slechts achttien raadsleden aanwezig. De motie wordt doorgeschoven naar de volgende vergadering in april en dan moeten de raadsleden hier opnieuw over stemmen.


Strijd tegen zwerfvuil langs A44

politiek n CDA-raadslid Tobias van der Hoeven ziet tot zijn grote ergernis dat het zwerfvuil bij de op- en afritten van de A44 alleen maar toeneemt. Hij wijst de beschuldigende vinger naar Rijkswaterstaat en Royal FloraHolland.

Van der Hoeven: “De op- en afritten van de A44 zijn al langere tijd ernstig vervuild. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar vooral geen gezicht en een stille getuige van bijzonder asociaal gedrag.” Hier moet volgens hem snel tegen worden opgetreden.

“Ten eerste door het snel schoon te laten maken door Rijkswaterstaat, want vuil trekt vuil aan. Ten tweede doordat het college de chauffeurs gaat wijzen op hun verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met Royal FloraHolland. Er lijkt een verband tussen het vrachtverkeer en het vuil. We moeten dit niet accepteren, waarbij mensen hun hele hebben en houwen uit het raam flikkeren.”

Wethouder Peter Glasbeek zegde toe dat hij in gesprek zal gaan met Rijkswaterstaat.


Alle politieke partijen in vertrouwenscommissie

politiek n Voortaan mag iedere politieke partij een vertegenwoordiger hebben in de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Dit voorstel van Lokaal werd donderdagavond met tien stemmen voor en acht tegen aangenomen.

Oorspronkelijk zouden in deze vertrouwenscommissie net zoveel leden moeten zitten als er politieke partijen in de raad vertegenwoordigd zijn. Er zouden dus uit één partij meerdere vertegenwoordigers kunnen worden afgevaardigd, en uit een ander geen.

Lokaal-fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen stelde voor dat de gemeenteraad voortaan uit haar midden namens iedere fractie één persoon tot lid van deze commissie benoemd. Dit voorstel kreeg dus net voldoende steun.