Nieuw leven

Komend weekend vieren we Pasen. Voor veel mensen een vrolijk en kleurig lentefeest. Logisch, in de natuur barst het van nieuw leven. Als een belofte, de zomer komt eraan!

Maar Pasen heeft ons meer te zeggen, en dat sluit aan bij dat blije lentegevoel. Wereldwijd vieren christenen met Pasen de opstanding van Christus. Na een wrede marteldood stond hij op uit de dood. Daarmee zegt hij als het ware tegen iedereen; ook voor jou is er nieuw leven. Hoop. Vertrouw op mij. Ik heb voor jou geleden, alles waarover jij je schuldig voelt is afgedaan. Blijf niet vastzitten in schuldgevoel of wat er verkeerd liep in je leven. Sta op en leef!


Geen vrolijk gezicht die verdorde bloemen, maar toen ik beter keek, zag ik dat hij alweer nieuwe knoppen vormde

Deze paasgedachte bracht me opeens terug in de tijd. Ik was herstellend van een te lang ontkende burn-out. En het duurde, en duurde. Na een paar jaar kon ik bijna niet meer geloven dat het ooit nog iets zou worden met mij. In die periode viel mij opeens een uitgebloeide plant in de tuin op. Geen vrolijk gezicht die verdorde bloemen. Maar toen ik beter keek, zag ik dat hij alweer nieuwe knoppen vormde.

Zomaar, door die plant kreeg ik weer hoop. Nee, meer een zeker weten, dat er ook voor mij een ‘tweede bloei’ zou komen. Die nieuwe hoop stelde me niet teleur, al was het niet meteen de volgende dag. Maar hoop geeft moed. En met de les die zo’n heftige burn-out mij leerde ziet mijn ‘tweede bloei’ er anders uit dan de eerste. Maar beslist niet minder waard.

Misschien vind je het vergezocht, maar voor mij zegt die plant met zijn tweede bloei ons iets over de betekenis van Pasen: Je kunt altijd weer opstaan en opnieuw beginnen. Wat er ook is gebeurd, wat je misschien grondig verkeerd hebt gedaan. Houd moed. Sta op en Leef! Een gezegend Paasfeest.

Mieke Kerkhof-Scheenaard