Onder andere bij de volkstuinvereniging kunnen de bollen worden ingeleverd. | Foto Wim de Winter
Onder andere bij de volkstuinvereniging kunnen de bollen worden ingeleverd. | Foto Wim de Winter Foto: Wim de Winter

Nu ook een bollenasiel in Oegstgeest

lente n Vanaf nu kan iedereen die uitgebloeide bollen heeft staan deze ook inleveren in Oegstgeest. De Oegstgeester volkstuinvereniging heeft hiertoe het initiatief genomen.

In een bollenasiel verzamel je uitgebloeide bollen (potjes) die in huis of tuin hebben gestaan.
Zo’n bollenasiel is in Leiden, bij zorgboerderij Cronesteyn, al jaren een groot succes. Daarom heeft de Oegstgeester Volkstuinvereniging besloten om hun kennis en kunde in te zetten en ook in hun dorp mensen de mogelijkheid te bieden om de bollen in te leveren.

De bollen worden door de tuinders van de Oegstgeester volkstuinvereniging verzorgd om volgend jaar weer een nieuw plekje te krijgen. Op deze manier wordt voorkomen dat de bollen als een bos bloemen worden weggegooid. Ivonne Janka (voorzitter volkstuinvereniging): “We hopen dat veel mensen hun bollen komen inleveren en dat we via deze manier Oegstgeest met zijn allen een beetje opfleuren.”

Maxime (evenementencommissie): “Een dag die uitstekend is geschikt om de bollen weer te poten is burendag. Burendag is traditiegetrouw een dag waarop je gezellig samenkomt met je buurt. Buurten worden hierdoor leuker, socialer, veiliger en in dit geval ook fleuriger! Noteer daarom nu alvast 25 september in je agenda en maak afspraken met je buurt welke pekken je wilt opvrolijken met de bollen. Maak er een extra feestelijke dag van door je buurt aan te melden op de website van het Oranjefonds, www.burendag.nl. Je kan er zelfs een financiële bijdrage aanvragen voor buurtactiviteiten waarbij dat nodig is.”


De ervaring leert dat narcissen, blauwe druifjes, krokussen en irissen het prima doen een volgend seizoen. Bij hyacinten is er veel uitval en een minder uitbundige bloei na het opnieuw poten. Maar geschikt zijn ze zeker. Tulpen zijn minder geschikt en hoeven daarom ook niet worden ingeleverd.

Vanaf nu kan iedereen die uitgebloeide bollen heeft staan deze inleveren bij de Oegstgeester volkstuinvereniging aan de van Cuycklaan 32, of bij Dorpscentrum Oegstgeest aan de Lijtweg 9. Op deze locaties staat een krat waarin de bollen (het liefst nog in het potje) kunnen worden gedeponeerd.


Voor vragen kan men contact opnemen met Ivonne Janka via voorzitter@ovv-volkstuin.nl


Zorgen over opvang statushouders

politiek n Dinsdag 16 maart vond de beeldvormende vergadering Burger en Ruimte plaats met als belangrijkste punt op de agenda de mogelijke toewijzing van 175 statushouders en 75 spoedzoekers in het Hoefijzergebouw achter het gemeentehuis.

Door Arian van der Spek

Twee weken geleden was er ook al een vergadering met betrekking tot dit onderwerp, en zodoende verschilde deze vergadering niet veel met die van twee weken geleden. Diverse burgers en raadsleden konden over het plan hun bezorgdheid uiten en vragen stellen aan het vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), spoedzoekers-huisvester Divorce Housing en aan het Oegstgeester college.


Veiligheid

Samenvattend bestonden de grootste zorgen uit een mogelijke afname in veiligheid. Met name Pascal Meertens van het COA moest het ontgelden in het vragenvuur dat op hem afkwam.

Ook de proportionaliteit, de in verhouding grote groep statushouders nabij een kleine woonwijk, kwam opnieuw ter sprake. Met name waren er zorgen over de grote hoeveelheid alleengaande mannen die, als het plan doorgaat, naar de gemeente Oegstgeest zal komen.


Lijnrecht tegenover elkaar

De VVD schaarde zich achter de meeste van deze zorgen, en vindt dat er meer woningen (wellicht op deze lokatie) zouden moeten gaan naar Oegstgeestenaren zelf, terwijl Progressief Oegstgeest lijnrecht hier tegenover staat. Deze partij vindt dat Oegstgeest zijn verantwoordelijkheid moet nemen in het opvangen van statushouders.

Een ander kritiekpunt op de huidige gang van zaken is de betrokkenheid van Divorce Housing in het project. Een eerder door hen voorgesteld idee om in dezelfde gebouwen woningen te maken voor hun doelgroep, werd afgewezen door het college. Veel raadsleden zien de poging van Divorce Housing om zo toch nog woningen te creëren voor hun doelgroep als slinkse manier om het besluit van het college te omzeilen.

Het wachten is nu op een vergunningsaanvraag door het COA en Divorce Housing. Als die daadwerkelijk komt, is het nog lang niet duidelijk wat de uitkomst van de besluitvorming zal zijn rondom het gebruik van het Hoefijzergebouw als opvangplek voor statushouders en spoedzoekers.

Het COA wil in het Hoefijzergebouw 175 statushouders vestigen.