Samen werken aan een dementievriendelijk Oegstgeest

zorg n Het project ‘dementie-vriendelijk Oegstgeest’, dat in oktober 2017 van start ging, heeft al een aantal jaren de aandacht gevraagd voor dementie. Aandacht voor de gevolgen van deze ziekte is en blijft nodig. Zeker als mensen zich ‘buiten’ begeven, in winkels of op straat. Als dementie-vriendelijke gemeente wil Oegstgeest mensen daarbij ondersteunen.

Hoe meer inwoners kennis over dementie hebben, hoe beter het is. Het helpt om sneller te signaleren dat mensen moeite hebben met dagelijkse routines, zoals boodschappen doen of gewoon de weg naar huis terugvinden. Meer kennis maakt ondersteuning makkelijker.

Komende maanden gaat Radius dementie opnieuw onder de aandacht brengen. In het voorjaar door online-trainingen aan te bieden (kort en praktisch) over dementie en hoe er mee om te gaan, actief samen te werken met de ondernemers in Oegstgeest om dementie-vriendelijke winkelgebieden te realiseren en een facebookpagina te vullen als informatiebron voor mensen met een vorm van dementie, maar ook voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden.

In het najaar, als corona wellicht meer op de achtergrond is gedrongen, zullen er nog meer activiteiten plaatsvinden. Zo is er de wens een ontmoetingspunt op te zetten voor mensen met lichte dementie en hun mantelzorgers.

Door als gemeenschap dementie eerder te herkennen en te accepteren, kunnen mensen met deze klachten zo lang mogelijk deel blijven nemen aan het gewone leven.

Inwoners die zich actief in willen zetten voor dit het project ‘Oegstgeest dementievriendelijk’, kunnen zich als vrijwilliger aanmelden bij Alice van Elk: (071) 7074200, 06-32145817 of a.vanelk@radiuswelzijn.nl.