Afbeelding
Foto:

Uitslag fotowedstrijd historische vereniging

omgeving n De uitslag van de fotowedstrijd die de Vereniging Oud Oegstgeest (binnenkort Historische Vereniging Oegstgeest) eind vorig jaar uitschreef is bekend.

De Historische Vereniging Oegstgeest schreef deze wedstrijd uit in drie categorieën: mooi, groeidiamant en lelijk. Een jury, bestaande uit Sylvia Braat (gespecialiseerd in historische architectuur), Joop Verdonk (oprichter en voorzitter Fotoclub Oegstgeest) en Monique Shaw (beroepsfotograaf) beoordeelde de inzendingen.


De categorie ‘mooi’ is gewonnen door Joke Buringa, deze foto verdient tevens de hoofdprijs. De sfeervolle foto van het gemeentehuis kiest voor het benadrukken van de plastiek van de gevel, door de zijwaartse benadering en het gekozen kader. Ook valt op hoe de kale kantoorsfeer binnen contrasteert met deze rijk gedetailleerde monumentale gevel.

Joke kreeg een ‘etentje voor twee’ in het restaurant van Oud Poelgeest.

De categorie ‘groeibriljant’ is gewonnen door Marloes en Mees de Bock, met een foto van het skatepark in het Hofbrouckerpark ‘Pluk speelt graag buiten, maar waar is de Torteltuin?’ Een goede foto, goede compositie en een duidelijk verhaal: een enthousiast kind - de gebruiker van de plek - en de ontsierende en ongezellige graffiti van deze locatie met groeipotentie.

Marloes kregen een boekenbon en een exemplaar van de Canon van Oegstgeest.

De categorie ‘lelijk’ is gewonnen door Guus Tromp met een foto van parkeerplein Lijtweg. Het goed gekozen lage standpunt van de foto benadrukt de boodschap van de inzender: ‘Het centrum van ons dorp is een vreselijke steenwoestijn’. Een goede verbeelding van een (te!) lelijk stukje Oegstgeest.

Ook Guus kreeg een boekenbon en een exemplaar van de Canon van Oegstgeest.

Twee eervolle vermeldingen gingen naar Kees Sint Nicolaas en Arold Houwaart.


Start bouw 46 duurzame woningen Buitenplaats Rijnweijde

wonen n Vrijdag 5 maart gaven de gemeente Oegstgeest, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Dura Vermeer het startsein voor de bouw van de 46 duurzame woningen in Buitenplaats Rijnweijde. De nieuwe woningen in de Kamphuizerpolder leveren een belangrijke bijdrage aan de grote vraag naar verschillende soorten woningen in Oegstgeest aan de Rijn.

In Buitenplaats Rijnweijde komen herenhuizen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande villa's. Diversiteit en duurzaamheid zijn belangrijk.


De verschillende woningtypen dragen bij aan het verlichten van de druk op de woningmarkt. Alle woningen krijgen bodemwarmte- en koeling, balansventilatie en driedubbelglas. Tussen de dakpannen worden PV-modules volledig geïntegreerd in het dakvlak.

Wethouder Peter Glasbeek van de gemeente Oegstgeest, ontwikkelingsmanager Bas Kalter van BPD en Rob Tummers, directeur Klant & Markt bij Dura Vermeer Bouw Zuid West gaven samen via een livestream het officiële startsein voor de bouw. Bewoners kregen een digitale rondleiding over de bouwplaats en konden in break out rooms met elkaar kennismaken.


Duurzame omgeving

Buitenplaats Rijnweijde is een groene woonwijk. Brede lanen met klassieke architectuur geven de wijk een echt buitenplaats-gevoel. Auto's worden geparkeerd op eigen terrein of geclusterd in een parkeerhof, hierdoor is Buitenplaats Rijnweijde heel ruim van opzet, en is er altijd zicht op groen.

De woningen ontworpen door HFB en EVE architecten, bestaan uit hoogwaardige materialen en variëren in grootte.


BPD, Bouwfonds Property Development, is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland en Duitsland. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam van Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 356.000 woningen mogelijk gemaakt.


Lopend Vuur voor kinderen in vluchtelingenkampen in Griekenland

In de verkiezingscampagne was er weinig aandacht voor vluchtelingen. Een aantal organisaties en politieke partijen organiseerden daarom een estafette met een vlam van hoop. Uit heel Nederland brachten mensen lopend een vlammetje naar de manifestatie in Den Haag op 16 maart. Op 15 maart kwam het vuur in Leiden. Vanuit Oegstgeest deden we daarbij ons verhaal. In 2018 hebben reizigers uit Oegstgeest vluchtelingen op Samos ontmoet. De Grieks-Orthodoxe kerk op Samos introduceerde ons. We kwamen op Samos via Patmos waar het laatste boek van de Bijbel is geschreven. De Openbaring van Johannes. Dat gaat over gruwelijke dingen die in de geschiedenis gebeuren. En over hoe je daarbij toch hoop kunt houden en kunt blijven werken aan gerechtigheid. De kerk op Samos kampte met twee crisissen. De eerste was de economische crisis in Griekenland, en dus armoe bij de ‘eigen’ mensen. De tweede crisis was de komst van veel vluchtelingen. Wij waren onder de indruk van de verhalen van de vluchtelingen en van de kerk op Samos. We hielden contact en bleven steun geven om hoop te houden. De economie kreeg door de corona nog een klap. En op Lesbos en Samos was brand in de vluchtelingenkampen. Zouden 500 kinderen uit de brand opgevangen kunnen worden in Nederland? Leiden en Oegstgeest verklaarden wilden kinderen welkom heten. Ze zijn niet gekomen. Lopend Vuur vraagt het nieuwe kabinet om een menselijker vluchtelingenbeleid. Vanuit Oegstgeest hebben we dat ondersteund, gedreven door het visioen van Johannes op Patmos over een nieuwe wereld.


Aart Verburg

Afbeelding
Afbeelding
Start bouw Buitenplaats Rijnweijde. Vlnr Peter Glasbeek, Bas Kalter, Rob Tummers. | Foto Stephen Otto
Afbeelding