Als Loetje doorzet zal de gemeente Oegstgeest de bouwvergunning in behandeling nemen. | Foto Willemien Timmers
Als Loetje doorzet zal de gemeente Oegstgeest de bouwvergunning in behandeling nemen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Loetje mag tóch komen bij de Klinkenbergerplas

horeca n Halverwege december 2020 vond bij de Raad van State in Den Haag een zitting plaats om bezwaarmakers tegen het nieuwe bestemmingsplan voor de Klinkenbergerplas te horen. Vorige week keurde de Raad, nadat er de nodige aanpassingen en reparaties gedaan waren, het bestemmingsplan eindelijk goed. Dit betekent dat restaurantketen Loetje wordt toegestaan een eetgelegenheid bij de plas neer te zetten.

De aanvraag die het biefstukrestaurant eerder al indiende was qua oppervlak twee keer zo groot als het reparatieplan toeliet. De bezwaarmakers, bewoners van de Oude Vaartweg, waren bang voor een heel grote Loetje. In december meldde de raadsvoorzitter dat de vergunningsaanvraag van het restaurant op dat moment geen rol speelde. “We kijken alleen naar wat het gerepareerde bestemmingsplan mogelijk maakt”. Advocaat Rob Lever van de gemeente stelde toen dat op de aanvraag van Loetje ook nog niet is beslist door het gemeentebestuur.

De uitspraak betekent dat de gemeente Oegstgeest nu aan de slag kan met de ingediende bouwvergunning. Voorwaarde voor goedkeuring is wel dat de horecagelegenheid niet meer dan 750 vierkante meter beslaat. In een eerdere versie van het bestemmingsplan was per ongeluk het hele recreatiestrand aanduid met de bestemming ‘horeca’.

Voorbehoud voor uitgifte van een vergunning is ook nog dat er extra onderzoek moet worden gedaan naar het parkeren op en om eigen terrein. Nu is nog onduidelijk hoeveel parkeerplaatsen er voor het restaurant nodig zijn.

Met het nieuwe bestemmingsplan is de Klinkenbergerplas overigens geen evenementen-locatie meer. Slechts incidenteel kunnen bijvoorbeeld festivals worden toegestaan.


Bijna drie jaar na het indienen van de eerste bouwaanvraag kan Loetje dan nu aan de slag. Voor Loetje waren er overigens al andere horecaondernemers die een restaurant bij de plas wilden neerzetten. Zij gooiden na jaren van gesteggel de handdoek in de ring. Het is nog niet bekend of Loetje nu alsnog doorzet.

In februari werd bekend dat er ook plannen op tafel liggen voor een Loetje in Leiden: aan de Hooigracht in het voormalige Sint Elisabeth Ziekenhuis.