Volgens planning van januari 2020 zou hier in december een brug te zien zijn. Dit wordt opnieuw later. | Foto WT
Volgens planning van januari 2020 zou hier in december een brug te zien zijn. Dit wordt opnieuw later. | Foto WT Foto: Willemien Timmers

Bouw brug Poelgeest niet van start na bezwaar

politiek n De bouw van de brug over de Haarlemmertrekvaart richting Leiden, die de wijk Poelgeest een tweede ontsluiting moet bieden, kan voorlopig niet van start gaan. Reden is dat de gemeente Leiden de verleende omgevingsvergunning moest intrekken na een geslaagd bezwaar van een van de Oegstgeester omwonenden.

Wethouder Glasbeek bevestigde deze nieuwe vertraging in de Commissie Ruimte van dinsdag 9 maart na een vraag van raadslid Karin Rosdorff van Hart voor Oegstgeest. “De vergunning blijkt niet volledig voor alle vereiste activiteiten, een gebrek dat niet binnen de bestaande vergunning kon worden hersteld”, aldus de wethouder.

Uit navraag blijkt dit gebrek te gaan om de maatregelen tegen de lichthinder die omwonenden kunnen ondervinden als gevolg van koplampen van voertuigen die over de brug gaan rijden. In het bestemmingsplan voor de brug uit 2017 kwam het probleem van lichtinval al aan de orde. Adviesbureau Tauw had er destijds een onderzoek naar gedaan en daarbij vastgesteld dat het probleem nog opgelost moest worden. In het bestemmingsplan staat dan ook vermeld dat 'rekening zal worden gehouden met maatregelen om de lichtinval van koplampen tegen de gevels evenals het zicht op de koplampen zoveel mogelijk te voorkomen'.

In 2019 was de lichthinder een van de discussiepunten in een procedure bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan. De bestuursrechter oordeelde toen dat op grond van het bestemmingsplan een vergunning kon worden afgegeven ook al zou de lichtafscherming hoger moeten zijn dan de toegestane één meter. Niets leek de bouw van de brug meer in de weg te staan. Ook tijdens de informatiebijeenkomst die op 14 januari 2020 in het raadhuis van Oegstgeest plaatsvond, leek het erop dat de bouw van de brug zou verlopen zoals de planning op de meegegeven hand-out aangaf. Daar stond op dat de uitvoering half oktober 2020 zou beginnen en de oplevering eind december van dit jaar zou zijn. 'Op woensdag 4 december 2019 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de beroepsprocedure 'Bestemmingsplan Brug Poelgeest'. Door deze uitspraak is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden en kan de Brug Poelgeest op de voorziene locatie worden aangelegd', was in de uitnodigingbrief voor die bijeenkomst te lezen.

Na de uitspraak hadden de betrokken omwonenden echter al aangekondigd dat ze zeker zouden bekijken wat de nog te verlenen omgevingsvergunning aan bezwaarmogelijkheden zou kunnen bieden. Die mogelijkheid is nu kennelijk met succes gevonden.


De brug Poelgeest kent een lange voorgeschiedenis. Al vóór 2000 spraken de gemeenten Oegstgeest en Leiden over een noodzakelijke tweede ontsluiting. Aanvankelijk was een tunnel onder de spoorlijn richting Leiden gepland, een plan dat van de kant van Oegstgeest op verzet stuitte.

In 2006 is door beide gemeenten een overeenkomst gesloten waarbij het tunnelplan verviel en als alternatief tot een tweede brug over de Haarlemmertrekvaart werd besloten. Volgens de laatste planning zou de bouw van de brug in het verlengde van de Hugo de Vrieslaan in maart 2021 van start gaan waarna de oplevering in juni 2022 had moeten plaatsvinden. Hoelang de procedure voor een nieuwe vergunning gaat duren is onbekend.


Ondernemers slaan handen ineen: De Gouden Jonker

horeca n De coronacrisis maakt creatief: Sinds een aantal weken is er in restaurant De Jonker een echte ‘plop-up’ wijnwinkel gevestigd. Ondernemers Octave Michiels Van Kessenich en Linda Tromp van De Jonker aan de Lange Voort hebben de handen ineengeslagen met Ian Wolbrink van Wijnkoperij de Gouden Ton, om zo samen ‘De Gouden Jonker’ te vormen.

Tekst en foto Willemien Timmers

Ondanks de coronacrisis zijn de restauranteigenaren energiek en vol plannen. “Laten we het samen weer leuk maken, stelde ik aan Ian voor”, vertelt Linda. “En vandaar dat we deze ludieke samenwerking zijn aangegaan: Een wijnwinkel in een deel van ons restaurant. Vanwege de lockdown wordt het nu helaas toch niet gebruikt, dus bedachten we een ander plan.”

Ian legt uit dat De Gouden Jonker heel mooie horecawijnen verkoopt. “Mijn zaak in de De Kempenaerstraat loopt goed, maar de speciaal voor de horeca bestemde wijnen kan ik nu nergens kwijt. Deze leuke samenwerking zorgt ervoor dat klanten nu voor heel mooie prijzen van heerlijke horecawijnen kunnen genieten.”

"Wijn vergaat niet”, vult Octave aan, die blij is dat zijn bedrijf door deze actie wat extra inkomsten heeft. "Natuurlijk kan er wel eten afgehaald worden, maar het is qua inkomsten niet te vergelijken met gewoon open zijn.”

Ian is blij dat hij zijn collega’s kan helpen. “En leuk dat heel Oegstgeest voordelig kan proeven van deze wijnen van kleine, ambachtelijke wijnboeren.”

“Ik krijg hier echt weer goede energie van”, lacht Linda, die liever een vol restaurant had gezien in de afgelopen maanden. “En leuk om klanten, al dan niet tegelijk met ons afhaalmenu, te adviseren over lekkere wijnen die ze anders nergens anders kunnen krijgen.”

“De plop-up wijnwinkel duurt zolang de plopdown voor de Horeca blijft gelden”, besluit Octave. “Laten we hopen dat we snel weer open mogen!”

Afbeelding