Samen tegen eenzaamheid in Oegstgeest

ontmoeting n Twee jaar geleden is in Oegstgeest het netwerk Samen tegen Eenzaamheid opgericht. Het project kende een vliegende start. Er was een mooie startbijeenkomst in oktober 2019 die werd gevolgd door een hele succesvolle week vol activiteiten en bijeenkomsten voor onze inwoners onder de noemer ‘Oegstgeest ontmoet’.

Vanuit het project stonden de vele netwerkleden in de startblokken om ook in 2020 er een fantastisch jaar van te maken. Maar toen kwam corona en werd alles anders. De leden van het netwerk Samen tegen eenzaamheid Oegstgeest en andere betrokkenen hebben een enorme flexibiliteit en creativiteit laten zien en alles in het werk gesteld om de contacten met hun doelgroepen te onderhouden. Met alle beperkingen die er waren zijn er toch nog heel wat mooie dingen gerealiseerd.


Wat betekent het om ernstig eenzaam te zijn en vooral hoe herken je het bij anderen? Wethouder Jan Nieuwenhuis: "Herkennen is een eerste stap maar daarna wil je graag weten wat je dan moet doen om iemand te kunnen helpen. Hoe maak je het bespreekbaar en waar vind je ondersteuning als je zelf geen idee hebt hoe je het aan moet pakken? De signaleringshulp helpt met een beslisboom om het probleem te herkennen, te erkennen en een begin te vinden van de oplossing". De signaleringshulp is onder andere te vinden op de gemeentelijke website.

In oktober 2020 verscheen de Sociale kaart van Oegstgeest. Een mooi boekje vol met nuttig adressen van organisaties en mensen die inwoners verder willen helpen om andere mensen te ontmoeten. Half december lag er een Winterkalender op de mat met krasvakjes met een hoopvolle boodschap of een nuttig telefoonnummer.


Webinar

Wat is eenzaamheid eigenlijk, wat zijn de oorzaken en de gevolgen? Hoe staat het met eenzaamheid in Oegstgeest en wat kunnen we er in onze gemeente aan doen? Daarover gaat het webinar 'De vele gezichten van eenzaamheid' op maandag 15 maart van 19.30-21.00 uur. Iedereen is welkom om zich aan te melden kan via www.oegstgeest.nl.