Verkiezingen: Kandidaten stellen zich voor

democratie n Op woensdag 17 maart vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, gaat alles dit maal nèt even anders.

Zo zijn de stemlokalen in het gemeentehuis en in Dorpscentrum Oegstgeest ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart geopend van 7.30 uur ’s morgens tot 21.00 ’s avonds voor kwetsbare kiezers, en kunnen zeventigplussers hun stem ook per post uitbrengen. Op 17 maart zijn alle veertien stembureaus op dezelfde tijden geopend.

In de stembureaus ziet het er anders uit dan gewoonlijk. De stembureauleden dragen mondkapjes en zitten minstens anderhalve meter van elkaar af. Tussen de stembureauleden en de kiezers staan kuchschermen. De stemhokjes staan anderhalve meter uit elkaar en er zijn looproutes aangegeven. Er mag een maximaal aantal mensen tegelijk binnen zijn en natuurlijk moeten ook de kiezers een mondkapje dragen. Iedereen krijgt een eigen rood potloodje.

Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart doen in 37 partijen mee. Op alle kieslijsten bij elkaar staan 1579 kandidaten. Drie daarvan komen uit Oegstgeest: Jeroen van Iterson van Volt, Elly van de Bosch-Damen van het CDA en Filip Lauwerysen van de VVD. De Oegstgeester Courant sprak met hen.
Zie pagina 17