Het voorstel is statushouders achter het raadhuis te huisvesten. | Bron COA
Het voorstel is statushouders achter het raadhuis te huisvesten. | Bron COA Foto:

Statushouders in Overgeest

politiek n Op donderdag 4 maart werden gemeenteraadsleden en belangstellenden door vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en Divorce Housing geïnformeerd over de eventuele komst van 175 statushouders en tachtig spoedzoekers in de twee leegstaande gebouwen achter het Oegstgeester gemeentehuis.

De afgelopen weken is er al veel te doen geweest over de mogelijke komst, en leefden er veel vragen en emoties bij raadsleden en omwonenden. Omdat er afgelopen donderdag veel opmerkingen waren, liep de beeldvormende vergadering behoorlijk uit, en werd er besloten de digitale bijeenkomst op een later tijdstip voort te zetten.

Het COA liet weten statushouders te willen vestigen in het Hoefijzergebouw voor de duur van vier jaar, met een jaar verlenging. Daarna zal de opvang worden stopgezet. In deze vijf jaar zullen ondertussen de plannen voor de herontwikkeling van het gebied (Overgeest genoemd) worden ontwikkeld. Over de plannen voor woningbouw op deze locatie is in de openbaarheid nog nauwelijks gesproken.

Van de 175 statushouders worden er veertig toegewezen aan Oegstgeest. Zij zullen hier blijven wonen. Het grootste deel van de statushouders is afkomstig uit Syrië, en is voor 65 procent alleenstaand.

Omwonenden en raadsleden uitten onder andere hun zorgen omtrent de veiligheid rond het gebouw. Vanuit het COA werd uitgelegd dat men ervaring heeft met beveiliging en bewaking. “Van de 27.000 asielzoekers in Nederland zorgen slechts 300 voor overlast.” Huisregels worden afgestemd met Divorce Housing, die in het gebouw ernaast ‘spoedzoekers’ (jonge starters, studenten en mensen die te maken hebben met een scheiding) zal huisvesten.

Volgende week dinsdag, 16 maart, gaat de raadsbijeenkomst verder. Wie mee wil praten en vragen wil stellen, kan zich (voor maandag 15 maart 12.00 uur) aanmelden via griffie@oegstgeest.nl. De online vergadering is openbaar en wordt live uitgezonden.