Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

De Forens


Het lijkt wel of het altijd waait rond de Lange Voort. Bij een beetje wind moet je al voorzichtig lopen of fietsen wanneer je de hoge flats passeert. De beruchte tochthoek bij de Terweeweg wordt niet voor niets gemarkeerd door een karakteristiek beeld van een gebogen lopende man die tegen de wind in zijn hoed vasthoudt. Het heet officieel “de Forens” maar de meeste mensen spreken over “het mannetje met de hoed”.

De maker van het beeld heet Theo van der Nahmer, een beeldhouwer uit den Haag. Van hem is daar werk te bewonderen, waaronder twee beelden die qua stijl veel weg hebben van de Forens. Het eerste staat achter het Vredespaleis aan de Groot Hertoginnelaan en heet Eline Vere. Het stelt een charmante Haagse dame voor die uit wandelen gaat. Het is gemodelleerd naar de hoofdpersoon in de gelijknamige roman van Louis Couperus en ademt de sfeer van 100 jaar geleden.

Het tweede beeld staat op het Lange Voorhout, ter hoogte van Hotel des Indes. Het stelt een deftig geklede heer voor die galant zijn hoed optilt als groet. Het heet Flaneur en is gemodelleerd naar de journalist mr. E. Elias die onder dat pseudoniem in de jaren ‘50 en ’60 wekelijks een stukje schreef in Het Vaderland, nu Algemeen Dagblad. In zijn tijd was hij in den Haag net zo beroemd als Simon Carmiggelt in Amsterdam, die bekend werd met zijn rubriek “Kronkels” in het Parool en op tv.

Deed Carmiggelt zijn inspiratie op tijdens wandelingen in de Jordaan en bezoeken aan het café, Flaneur verzamelde zijn verhalen tijdens bezoeken aan recepties en de Schouwburg en ontmoetingen in Sociëteit “De Witte”. Verschil moet er zijn.

Beide beelden zijn een bezoekje aan den Haag waard, vooral op een zonnige zondagmorgen.

Ton van der Pijl

Afbeelding