Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Dierbaar Oegstgeest in vogelvlucht

COLUMN

Aandacht voor dieren is nodig, want ze kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarvoor hebben we een wethouder dierenwelzijn met als specifieke taak de bescherming van deze dorpsgenoten. Ook dierenwelzijn bij onderwerpen van andere collegeleden zoals groenbeleid in onze dichtbebouwde gemeente verdient zijn aandacht. Wat doet Oegstgeest zoal voor dieren?

Onze gemeente bevordert een diervriendelijke leefomgeving met verschillende soorten bomen voor voedsel en nestruimte, veilige wateroevers, bloemrijke bermen en ecologisch gemaaid gras. En er is een bomenverordening met een beschermende groene kaart en regels voor het vellen en herplanten van bomen. Dit is onder andere belangrijk voor wettelijk beschermde vleermuizen, die insectenhinder kunnen voorkomen. Het broedseizoen voor vogels wordt ruim gerespecteerd. Er is hondenbeleid met voorzieningen voor honden, regels voor houden en uitlaten en hondenbelasting. Over aanpassingen in dit beleid overlegt het college met belanghebbenden. Omdat honden invloed hebben op ieders leefomgeving, is het belangrijk hier alle inwoners bij te betrekken.

Prettig is dat u dode dieren, ongedierte en zwerfafval in de openbare ruimte kunt melden via de website van de gemeente. Zwerfafval zoals plastic kan gevaarlijk zijn; gelukkig is oplaten van ballonnen verboden, zodat er minder verstrikkingsgevaar is. Onze gemeente doet dus wel wat voor dieren. Net als het Hoogheemraadschap via subsidie voor de aanleg van natuurvriendelijke wateroevers.

Maar, er zijn ook uitdagingen. U kunt last hebben van meeuwen en kauwen die, beschermd door de Flora- en faunawet, hun gang gaan. U ziet op de website van de gemeente tips om deze overlast te beperken. Het lijkt me goed het voerverbod hier ook te noemen. Een andere uitdaging is beperken van zwerfdieren. Wellicht door chippen van katten (ruim 80% van deze roofdieren in asiels is niet gechipt) als de proef van gemeenten zoals Alphen aan den Rijn slaagt. Beproefde hulp aan zieke en gewonde dieren levert Dierenambulance-Vogelasiel Regio Leiden (DV) na een melding van inwoners, brandweer of politie.

In Oegstgeest rukt deze ambulance jaarlijks ruim 400 keer uit, even vaak voor huisdieren als voor wilde dieren. Voor huisdieren betalen de eigenaren, voor zover bekend, de kosten; voor de overige huisdieren betalen gemeenten een klein bedrag. Voor wilde dieren schept de Wet Natuurbescherming een probleem. Volgens deze wet heeft ‘een ieder’ de zorgplicht voor wilde dieren. De meeste gemeenten vinden dat de provincie de kosten van deze zorg moet betalen, de provincie vindt van niet. Oegstgeest betaalt niet de jaarlijkse kosten van ongeveer € 5.000 voor wilde dieren. Gelukkig geven meelevende mensen donaties, legaten en erfenissen.

Andere zorgen zijn de verstoringen van dierenleven door hoogspanningslijnen, vuurwerk en grote evenementen. Door verkabeling van hoogspanning kan de gemeente draadslachtoffers onder vliegende vogels voorkomen. De goede ervaring met minder overlast van vuurwerk tijdens de laatste jaarwisseling moet meewegen bij toekomstig beleid. Bij vergunningen voor grote evenementen moet de gemeente ook het effect voor dieren afwegen. U ziet, er is nog veel te doen voor onze gemeente op weg naar Dierbaar Oegstgeest.


Simon Vogel

Afbeelding