Wijze Stem

We mogen weer. Stemmen. Weet u niet wat? Geen probleem, want we hebben de stemwijzer. Dan komt aan al dat gezweef een eind. Eerst maar eens invullen dat je het allemaal niet weet, niet gehinderd door principes, journalisten, ‘fake news’ of schreeuwers. Ik kom dan uit bij de Libertaire Partij en Oprecht. Niet echt mijn favorieten.

Nu goed nadenken over wat ik waardevol vind in het leven, waar het om gaat en vooral hoe we met elkaar en deze wereld omgaan. Voor mij is de kern ‘recht doen’. Daarin ben ik zeer huiverig om boven mijn macht te willen grijpen, beslissingen te willen nemen over zaken waar ik eigenlijk als individu veel te klein voor ben. Zelfs over mijzelf. Want recht doen is iets anders dan het recht hebben. Recht doen gaat over het goede doen. Het is niet ik-gericht, niet NL-gericht. Wel mens-gericht, wel omhoog gericht. Het gaat in wezen over gerechtigheid. Opvallend is dat de Bijbel daar in allerlei vormen wijze stem aan geeft. Het gaat dan bijvoorbeeld over de waarheid spreken, de vrede bewaren, eerlijk zijn, medeleven tonen, er zijn voor de vluchtelingen en geven aan mensen die het minder goed hebben dan jij. Wat heb ik dan nog veel te leren.


De derde keer vul ik de wijzer in gedreven door verlangen naar waarheid, heelheid, eerlijkheid en harmonie

Ik vul de wijzer nog twee keer in. Eerst alles gericht op ‘me, myself, and I’. Een verontrustende rangorde van partijen volgt. Als we zo denken en doen, dan is het snel gedaan met gerechtigheid voor iedereen. Dat kan toch niet waar zijn?

De derde keer vul ik de wijzer in gedreven door verlangen naar waarheid, heelheid, eerlijkheid, harmonie, rechtvaardigheid en een hemels leven, het liefst hier al. Geïnspireerd door te luisteren naar de meest wijze Stem ooit …


Jelle Wesseling