Jan Willem Cox (l) gaat door met de crowdfundingsactie voor het café van Chris Schollaardt.
Jan Willem Cox (l) gaat door met de crowdfundingsactie voor het café van Chris Schollaardt. Foto:

Crowdfunding voor Café De Gouwe succesvol en gaat door

horeca n In december 2020 is Jan Willem Cox, schoonvader van eigenaar van De Gouwe, Chris Schollaardt, een crowdfunding gestart voor het café. Met succes: op 1 februari dit jaar stond de teller op de gehoopte 10.000 euro.

Door Wim van Tuijl

Zoals bekend moest Chris op zondagavond 15 maart 2020 de deuren sluiten vanwege de coronamaatregelen, die een zware wissel gingen trekken op alle uitgaansgelegenheden en nu ook op het reguliere non-food bedrijfsleven. Hiermee kwam een voorlopig einde aan de volledige openstelling van het enige café dat binnen Oegstgeest actief is.

In de zomer waren er gelukkig wel terrassen en een beperkte openstelling mogelijk. Half oktober moest alle horeca echter weer dicht.


Maatschappelijk belang

“Café De Gouwe vormt het kloppend hart van Oegstgeest”, verwoordt Jan Willem. “Een unieke plek waar jong en oud zich thuis voelen en samenkomen, een plaats voor iedereen. Chris omschrijft zijn café als de gezelligste woonkamer van Oegstgeest.


De sluiting is een drama voor Chris, zeker financieel. Weliswaar doet hij een beroep op de tegemoetkomingsregelingen, die de regering in het leven heeft geroepen, maar deze zijn niet toereikend om alle kosten te dekken. Het betekent voor Chris flink interen op zijn reserves”, geeft Jan Willem aan.


Zoals juist gememoreerd heeft De Gouwe een maatschappelijk belang, juist vanwege de gezellige ongedwongen bijeenkomsten voor jong en oud. “Daarnaast is Chris voor de Oegstgeester gemeenschap sociaal actief. Denk aan het jaarlijkse springkussenfestival, waarin hij de voortrekkersrol heeft. Ook levert hij zijn bijdragen op Koningsdag en Bevrijdingsdag. Kortom, Chris is een sociaal bewogen persoon die veel over heeft voor het dorp."

Jan Willem beaamt dat het streefbedrag is gehaald. De actie is gestart op Facebook en WhatsApp. Bovendien heeft Unity TV er aandacht aan besteed.


Doorgaan

"Natuurlijk zijn we heel blij met de betrokkenheid van de Oegstgeester gemeenschap. Nu de lockdown nog steeds voortduurt en perspectief op het einde daarvan ontbreekt, is het genoemde bedrag niet toereikend. Gelukkig komen er nog steeds donaties binnen”, aldus een opgetogen Jan Willem. Wie nog wil doneren, kan dat doen via www.doneeractie.nl/acties, zoeken naar 'De Gouwe'.


Vijftig

Overigens vierde Chris Schollaardt afgelopen zondag zijn vijftigste verjaardag. Als verrassing was er een Drive thru verjaardag voor hem georganiseerd, waarbij langsrijdende vrienden en bekenden hem coronaproof konden feliciteren. Pieter Walvaart met zijn Mobile DJ & Felicitatie service zorgde samen met een saxofonist en het heerlijke lenteweer voor een nog mooier feestje in de buitenlucht.