Jaarplan Veiligheid 2021

politiek n De gemeenteraad heeft in 2019 nieuwe prioriteiten gesteld op het gebied van veiligheid voor de periode 2019-2022. Jaarlijks, dus ook in 2021, worden deze concreet gemaakt in een jaarplan.

Het gaat om de volgende prioriteiten:

• High Impact Crimes: woninginbraken en babbeltrucs. Dit doet de gemeente onder andere door bewoners door brieven te blijven attenderen op inbraken of babbeltrucs in hun omgeving en hen daarbij handelingsperspectief te bieden. Ook stimuleert de gemeente bewoners om zich aan te melden bij Burgernet en OegstgeestAlert.

• Cybercrime / Gedigitaliseerde criminaliteit: identiteitsfraude via internet, sexting en oplichting via internet. Het aantal incidenten in deze categorie is dit jaar gestegen. De gemeente wil bewoners weerbaarder maken tegen identiteitsfraude via internet en sexting.

• Subjectieve (on)veiligheid: druggerelateerde overlast en vernieling en verloedering. De gemeente wil de subjectieve veiligheid in Oegstgeest verbeteren.


Corona – avondwandeling

COLUMN

20.30

Snel nog een blokje om. Het wordt al stil op straat. Het is geen vanzelfsprekende maar eerder een drukkende stilte. Ik voel het aan de energie die de straat, de bomen en de mensen draagt.

Even klok kijken.


20.41

Nog 19 minuten om te genieten van frisse lucht en gevoel van vrijheid.

Daar in de verte zie ik Ella! Bijna iedere avond omstreeks deze tijd ontmoet ik haar op de hoek van de straat.

Even eruit, even een praatje en contact. Haar oranje sjaal slaat ze heel demonstratief over haar neus en mond. Conversatie verloopt wat lastig want Ella wordt wat doof. Dus het wordt wat geforceerd harder praten, lettend op anderhalve meter afstand houden. Na ‘Tot binnenkort! `en een kushandje loop ik door.

Mensen krijgen steeds meer haast.

Nog 10 minuten.

Het valt me op dat ik de laatste tijd bij de Corona-avondwandeling door meer Einzelgangers word begroet. De sfeer lijkt irreëel en tegelijkertijd bevrijdend. Oogcontact en begroeting worden waardevoller. Ondanks de grotere fysieke afstand lijken we dichter bij elkaar dan ooit.


20.55

Nog even flink de pas erin richting huis.

‘Dag hond! ‘ Hij kwispelt terug.

Sleutel in het slot. Naar binnen. Net op tijd.


21.05

Buiten doodstil.

De mensen van net voor 21.00 noem ik ze maar, hebben weer genoten. En hebben nieuwe mensen ontmoet.


Marie-Rose Claes

Oegstgeest