Voorman Ben neemt de eerste taart in ontvangst van Pieter Hellinga en Marien den Boer. | Foto Willemien Timmers
Voorman Ben neemt de eerste taart in ontvangst van Pieter Hellinga en Marien den Boer. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Vegers en strooiers ontvangen taart namens het dorp

bedankje n Afgelopen maandag, 15 februari, brachten Marien den Boer en Pieter Hellinga een bezoek aan de gemeentewerf om daar de mannen die verantwoordelijk zijn voor het zout-strooien en het sneeuwvrij houden van de straten te bedanken voor hun harde werk. Zij brachten, namens het CDA-Oegstgeest maar ook namens het hele dorp, een vrachtlading appeltaart naar de werf. “Heel veel complimenten, de straten zijn hier onwijs schoon”, liet Marien weten.

Door Willemien Timmers

Maar liefst honderd ton zout is er in de afgelopen week in Oegstgeest gestrooid om de straten begaanbaar te houden, en in de eerste dagen is er in shifts 36 uur non-stop gewerkt door de mannen. Overigens werd er ook afgelopen maandag al om 4.00 uur begonnen met strooien om te voorkomen dat de straten door de ijzel te glad zouden worden. Voor zover bekend heeft het opvriezen van de wegen niet voor ongelukken gezorgd.


“Na een vergadering vol zware onderwerpen besloten we dat we ook aandacht moesten geven aan de echt belangrijke dingen”, sprak Pieter Hellinga. “Het viel ons op hoe schoon de straten hier in het dorp zijn. In de omliggende gemeenten is er veel minder consciëntieus gestrooid en geveegd. Vandaar dat we besloten taart naar de werf te brengen.”
De molenaar bracht ook een aantal spreuken mee naar de werf. ‘In februari avondrood, volgende dag sneeuw in de sloot’, was de eerste toepasselijke. Maar ook: ‘Februari is nooit zo fel, of ze geeft drie lentedagen wel.’

“Het is dit jaar geen kwakkelwinter, maar een knalwinter. We gaan van plus 10 naar min 15 en weer terug in no-time. De dooi kegelt de winter alweer omver.”


De twee CDA-ers wilden als betrokken burgers namens het dorp benadrukken dat de mannen het prima hebben gedaan in deze winterse dagen. “Vandaar de appeltaart met slagroom.”

Hellinga sloot af met een spreuk om de mannen scherp te houden: Groeit in februari gras, dan met Pasen een dikke jas. “Er kan nog best een wintertje gaan kwakkelen, maar wij hebben alle vertrouwen in jullie”.