Afbeelding
Foto: Sandra

Wat hangt er boven ons hoofd?

De herziening van het gebruik van het luchtruim boven Nederland heeft waarschijnlijk ingrijpende gevolgen voor ons dorp. De bedoeling is dat de vliegtuigen in vaste corridors zullen aanvliegen. Dit leidt tot minder gebruik van de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan, maar tot intensiever gebruik van de Kaagbaan, die vliegtuigen gebruiken als ze over ons dorp vliegen. Om de groei verder te faciliteren heeft men naast Lelystad Airport bovendien ook ruimte gereserveerd voor een tweede Kaagbaan.

In de Ontwerp Luchtvaartnota (Ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050 en Ontwerp voorkeursbeslissing luchtruimherziening 2021) staat de mogelijkheid van groei van 500.000 nu naar 750.000-800.000 vluchten tot 2050. Volgens deze nota kan deze groei alleen plaatsvinden als de hinder minder wordt, maar het verleden heeft bewezen dat dergelijke beloftes niet worden nagekomen, integendeel. Een formele inschatting is dat door de tweede baan in ons dorp 70% meer vliegtuiglawaai bij komt.

Deze groei kan en mag niet doorgaan. Nu al lijdt de gezondheid van honderdduizenden mensen onder de herrie en fijnstof. En feitelijk nog erger op langere termijn: ieder jaar stoot de vliegsector meer CO2 uit en doet onze inspanningen om onze huizen beter te isoleren teniet. Alleen een snelle afbouw van CO2 emissies naar 0 geeft nog hoop op het afwenden van een ongecontroleerde en catastrofale opwarming, verdroging en zeespiegelstijging.

Er staat dus veel op het spel. Laat dit meewegen als u in het stemhokje staat. Wilt u meer over de luchtvaartplannen weten neem dan gerust een kijkje op de website van www.ozv.nu (www.bewonersomgevingschiphol.nl of www.luchtvaartindetoekomst.nl).


Mia de Beun
Inwoner van Oegstgeest


Behoud Groene corridor met         Hofbrouckerpark

De onverminderde behoefte aan behoud van het weinige nog bestaande groen in de Lange Voort-buurt blijkt nu ook daadwerkelijk bij meerdere vertegenwoordigers in de Gemeenteraad door te dringen. Het eerste signaal daartoe ontvingen wij in januari na de vertraagde aankomst van onze aan de Raad gerichte bewonersbrief, die bijna een maand lang door B&W was achtergehouden(?!).

Wij stelden dat herziening van het bestemmingsplan en het raadsbesluit van de Structuurvisie met de groencorridors niet mag worden overrompeld door een projectontwikkelaarsplan. Immers de betreffende groencorridor met daarin het Hofbrouckerpark is een basisbehoefte van veel bewoners in deze meest dicht bevolkte Oegstgeester buurt met al het al bestaande hoog opgaande steen en beton. De Raad besloot vervolgens tot een stop op alle voorbereidingen voor een eventuele bebouwing van het Hofbrouckerpark. Er moet eerst een deugdelijk bestemmingsplan in de Raad worden vastgesteld.

Tot onze verbazing blijkt dat sommigen haast hebben om het parkhoogbouwproject te realiseren.

Promotie daartoe kan helpen. Zo was er vorige week een open brief van mevrouw Koningsveld aan B&W.

Uit die brief leiden we af dat terugkeer naar het in 2014 vervallen zorgstelsel gewenst zou zijn. Hoogbouwwoningen op het park zouden daarom ‘zorgcomponenten’ toebedeeld moeten krijgen vanuit het psychogeriatrische centrum “Hofwijck” van Marente. Het bestemmingsplan zou dan weer moeten kloppen. Inmiddels heeft Marente echter de deelname aan het project ingetrokken. Verder begrijpen wij van de D66 fractievoorzitter dat mevrouw Koningsveld niet meer spreekt namens D66 en dus op persoonlijke titel bezig is.

Wij verwachten van de Raad dat zij haar eigen beslissingen naleeft. Alleen een open discussie over een nieuw bestemmingsplan en handhaving van de groenstructuur (Structuurvisie) maken een einde aan de inmiddels chaotische discussie over het parkhoogbouwproject en de groenbehoeften van de bewoners in de omtrek.


We gaan het zien. Verkiezingen komen eraan, maar de Gemeenteraadsverkiezing is wel pas op 16 maart 2022.


Vereniging Hofbrouckerpark/Hofwijck - hofbrouckerpark@mail.com