Zoomen

Wist u een jaar geleden wat 'zoomen' was? Ik kende het alleen als term om ergens op in of uit te zoomen. Nu gebruikt zelfs onze premier dit woord in zijn persconferentie: ‘We leven in een tijd waarin we met elkaar 'zoomen'.' Ook ik maak bijna dagelijks gebruik van deze app waarmee je kunt videobellen. De Protestantse Gemeente Oegstgeest - waarin ik werkzaam ben - maakt er dankbaar gebruik van. We vergaderen via Zoom, drinken koffie na de dienst via Zoom, hebben gespreksbijeenkomsten via Zoom en hebben binnenkort een gemeenteavond, – u raadt het al – via Zoom. Nu wil ik even naar die oude betekenis van het woord: ik wil graag even uitzoomen. Afgelopen zondag ging ik voor in een diaconale viering waarin we uitzoomden van alles wat er speelt in ons kikkerlandje. We zoomden in op een project in Colombia, dat wij als geloofsgemeenschap twee jaar steun zullen geven: Stichting Kleine Arbeider in Bogotá. Een organisatie die onderwijs en educatieve activiteiten aanbiedt voor kwetsbare kinderen. In de sloppenwijken van Bogotá werken maar liefst 1,5 miljoen kinderen op de markt of in het vuilnis. Kinderen doen zwaar en gevaarlijk werk, maken lange dagen. Bovendien groeien ze vaak op in een omgeving met veel geweld en drugsgebruik. We hoorden het verhaal van Laura en María José, twee zusjes van 12 en 10 jaar oud. De zusjes vertelden dat ze tijdens de pandemie terecht gekomen zijn bij de Stichting en werden aangemeld bij de ‘Tuin van Eden’ groep.

‘Ik heb geleerd om samen te werken in een team en dat het heel belangrijk is om voor het land te zorgen. Mijn tuin is heel erg mooi en binnenkort kan ik wat oogsten!’, vertelt Laura.

U merkt, ik zoom in op dit hoopvolle perspectief, waar een tragische familiegeschiedenis aan voorafging. Wat ik leerde door uit en in te zoomen, is dat je door kleine acties verandering kunt bewerkstelligen. Dat vraagt een lange adem, maar dan gaat er ook iets bloeien! We zullen nog wel een tijdje doorgaan moet zoomen, ook al zijn we uitgezoomd [in de betekenis van: ik ben er klaar mee]. Vergeet dan vooral niet af en toe uit te zoomen en op hoopvolle - vaak minder zichtbare - zaken, in te zoomen. Dat kan ook dichtbij: inzoomen op de sneeuwklokjes, boden van de lente.

Rian Veldman