Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oproep

Aan alle Oegstgeestenaren en speciaal aan de hondenbezitters en wandelaars in Oegstgeest.

Veel mensen in Oegstgeest kennen Henk Heemskerk. Hij is inmiddels 81 jaar. Hij heeft zijn hele leven, naast zijn werk en inzet voor de Oegstgeester samenleving, schapen gehouden. Zijn grootste hobby. De schapen van Henk lopen onder andere in het weiland op Rhijngeest en hebben daar genoeg gras en een schuur. Alles veilig, zou je denken.

Henk is in deze tijd van het jaar zeer druk want de lammertijd is aanstaande en de schapen zijn hoog drachtig.

Op 8 februari kwam hij, terwijl hij op weg was naar de schapen, een mevrouw met een hond tegen, waarschijnlijk ‘een Podenco'. Henk en zijn vriend, die met hem mee ging en hem helpt met het voeren van de schapen, juist vanwege de persoonlijke veiligheid in deze extreme weersomstandigheden, werden door haar hond uit het niets behoorlijk agressief benaderd. Henk vroeg dan ook vriendelijk om haar hond bij zich te houden. Enfin, na de ontmoeting met dame en hond hebben ze de schapen gevoerd. Alles in orde en Henk met vriend togen weer naar huis. De dame is haar eigen weg met hond gegaan.

Later wordt een bode van het gemeentehuis door ‘een dame met hond' geïnformeerd dat er een schaap in de sloot ligt. Dame met hond gaat meteen weg. Bode belt zoon van Henk. En op het moment dat Henk net thuis is, gaat de telefoon; er ligt een schaap in de sloot. Zijn vriend is inmiddels weg. Dus Henk gaat alleen.

Op het moment dat Henk aankomt, ziet hij dat zijn schapen geschrokken en zeer angstig zijn en op een plek staan waar ze echt alleen staan als ze veiligheid zoeken. Ook ziet hij sporen naar de sloot. Daar dreigt zijn schaap kopje onder te gaan en te verdrinken. Het schaap kan overduidelijk deze strijd tegen verdrinking niet langer volhouden en Henk bedenkt zich niet en springt de sloot in. Hij gooit zijn telefoon op de kant en dat is uiteindelijk zijn redding. Henk heeft daar ruim een kwartier met zijn schaap in zijn armen om hulp geroepen.

En dan godswonder! De bode belt Henk op…met de vraag of Henk hem gebeld heeft…wat niet het geval is! Maar Henk kan aangeven ernstig in nood te zijn. De bode heeft samen met Henk het inmiddels loodzware schaap (want hoeveel water neemt een schapenvacht op…?) op de kant gekregen en hij heeft daarna Henk geholpen om zelf ook uit het water te komen. Iedereen kan zich nu wel voorstellen dat Henk zeer koud is geworden. Door in een sloot minsterns een kwartier bij -5 graden Celsius zijn schaap boven water te houden om haar (met lammetje in buik) te willen redden.

En nu mijn verontwaardiging; Dit alles zou niet gebeurd zijn, als zijn schapen waarschijnlijk niet opgejaagd zouden zijn geweest! Daarom is de eerste oproep aan ‘de dame met hond, die vriendelijk meldde bij de bode dat er een schaap in de sloot lag’ of zij haar kant van het verhaal wil vertellen!

De tweede oproep is; blijf alsjeblieft weg van privéterreinen op Endegeest/Rhijngeest met honden! Het is daar immers geen wandel of uitlaatgebied.


Met vriendelijke groet van een hondenbezitster en vriendin van Henk Heemkerk,

Ellis Vogels