Afbeelding
Foto:

Bekakt

Onlangs heb ik een voice-over ingesproken voor een spotje op radio en televisie. Veel gehoord commentaar was dat ik te kakkineus overkwam. Waarmee gezegd werd dat mijn stem niet geschikt was voor dat spotje.

Desondanks is mijn stem gebruikt en hebben die spotjes geleid tot behoorlijke toename van inschrijvingen voor nieuwsbrieven en verhoogde omzet. Opdrachtgever tevreden en ik heb een onderwerp voor deze column.

Deze column gaat namelijk over is het verschil tussen oordelen en veroordelen. Het feit dat mensen uit verschillende rangen en standen komen is vaak aanleiding tot veroordeling. Nu vind ik dat op zichzelf begrijpelijk, maar niet gerechtvaardigd. Mensen uit hogere sociale klassen zouden neerkijken op anderen uit lagere klassen. En andersom zouden mensen uit hoegenaamd lagere klassen veroordelend en met afgunst kijken naar mensen uit hogere klassen.

Dat er verschillen in rangen en standen zijn is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Het is naar mijn liberale mening dan ook ondenkbaar dat er een soort communistische maatschappij zou ontstaan waarin iedereen gelijk is. Ik ben ook geen voorstander van nivelleren. Wel vind ik dat het verschil tussen rijken en armen verkleind moet worden. Belastingheffing is daar het meest geschikte instrument voor (vrij naar Rutger Bregman).

Veroordelen heeft over het algemeen een negatieve connotatie. Oordelen wordt eerder neutraal gebruikt. Andere woorden voor oordelen zijn bijvoorbeeld: beslissen, besluiten, menen, achten, bevinden, beschikken, zeggen, richten en denken. Zou er ook een woord zijn voor positief beoordelen?

Een goede vriend vertelde mij dat hij nooit mensen veroordeelt. En dat is nastrevenswaardig. Als vrijmetselaar wordt dat ook van mij verwacht. Ik moet echter bekennen dat ik dat niet altijd kan. Over het algemeen heb ik een uitgesproken mening over mensen in mijn directe omgeving. Werknemers worden door mij beoordeeld. En soms veroordeel ik gedrag, maar altijd onderbouwd. Concluderend is veroordelen op basis van afkomst en stemgeluid weinig zinvol. Gedrag kan wel worden veroordeeld op basis van normen, en dan altijd gemotiveerd. Wanneer dat goed gebeurt kan het leiden tot progressie.

Afsluitend nog een enkel woordje over het oordeel van de kiezers op 17 maart 2021. Aan de hand van opiniepeilingen wordt er met verbazing gesproken over de enorme populariteit van Rutte en zijn partij de VVD. Alles leuk en aardig, maar iedereen weet dat er op het laatste moment iets kan gebeuren waardoor de uitslag totaal anders wordt dan Maurice de Hond heeft voorspeld. We gaan het meemaken en zien elkaar in het stemlokaal op het gemeentehuis.

Arjen Pels Rijcken


Door John Vroom

Ik zag dat ...

• de door Vrienden van Café de Gouwe gestarte donatie-actie voor eigenaar Chris Schollaardt met als target 10.000 euro succesvol gerealiseerd is

• er in deze krant en het Leidsch Dagblad artikelen gewijd zijn aan de vermeende tegenwerking van de gemeente aan Sportschool Jenergy die het als ondernemer toch al moeilijk heeft door de corona-sluiting en geen toestemming schijnt te krijgen voor uitbreiding van de sportschool in het pand waarvan zij eigenaar is. Maar er schijnt voortgang in de zaak te komen volgens de laatste berichten.

• door de toegenomen internet-leveringen de papiercontainers in de wijken al snel uitpuilen door het kartonnen verpakkingsmateriaal

• er in Oegstgeest bijzondere bedrijven zijn waar velen waarschijnlijk geen weet van hebben, zoals Differs Group aan de Rhijngeesterstraatweg, waar twee jonge eigenaren in Het Pakhuys gestart zijn met een combinatie van Kunst, Design en bijzondere [klassieke] Auto’s gekoppeld aan een werkplaats [www.differsgroup.nl]

• omliggende Gemeentes, zoals Noordwijk en Katwijk, gestart zijn met retail-campagnes. In Noordwijk is dit een professionele promotiecampagne in een gemeenschappelijke samenwerking tussen de drie winkelgebieden en Noordwijk Marketing met als motto ‘Wij zijn altijd dichtbij'. Wellicht ook een gedachte voor Oegstgeest?


Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl

Afbeelding