Afbeelding
Foto:

Spiegel voor Oegstgeest

column n Onlangs wist politiek-bestuurlijk Oegstgeest zich weer te onderscheiden met enkele opmerkelijke uitspraken.

In navolging van Rutte had ook de burgemeester het op de social media over de avondklok als “een heel zware maatregel”. Dat roept bij mij direct de vraag op: voor wie? Ja, voor hen die in een achterstandswijk slecht en te klein behuisd zijn. Zij die van een uitkering (inmiddels onder het bestaansminimum) afhankelijk zijn, geen pc voor het onderwijs op afstand voor hun kinderen. En inderdaad vaak allochtoon (hoe zou dat toch komen?) dus potentiele fraudeur volgens de overheid. Maar Oegstgeest? Laten we het nou niet overdrijven.


En dan de VVD-fractievoorzitter die zich tot mijn stomme verbazing ineens zorgen maakte over het extreme tekort aan sociale woningen. De aap kwam snel uit de mouw want door dat tekort was er volgens hem absoluut geen mogelijkheid voor de opvang van “voormalige asielzoekers”. Een paar opmerkingen. Een: waarom staat de VVD vooraan bij het tegenhouden van woningbouw in Oegstgeest? Zie Endegeest, Hofbroucker park en zo meer. Om dit te koppelen aan de opvang van “asielzoekers met een verblijfsvergunning” is op zijn zachtst gezegd hypocriet. Ik heb onlangs iemand, niet de eerste de beste, horen zeggen dat het realiseren van woningen in Oegstgeest neerkomt op het opzuigen van klei door een rietje. De regio schreeuwt om meer woningen, Oegstgeest sluit de hekken. Twee: mede in reactie op een eerdere column van VVD-er, Arjen Pels Rijken die, zo leek het, het woningtekort van het bordje van zijn eigen partij probeerde te schuiven. Goed om te weten dat de VVD over de afgelopen 20 jaar landelijk alleen tijdens het kabinet Balkenende IV niet in de regering heeft gezeten. Voor de lokale VVD is de bestuursperiode hier nog veel langer. Mocht die (sociale) woningbouw jullie zo ter harte gaan dan hebben jullie daar toch ruimschoots de tijd voor gehad, zou ik zeggen.


Drie: omdat ik me er zo aan heb gestoord dit nog: Deze "voormalige asielzoekers” heten "statushouders”. Deze status is hen verstrekt omdat de IND na jarenlang en diepgaand onderzoek heeft moeten vaststellen dat het inderdaad om mensen gaat die in reële doodsangst met recht het (oorlogs-)geweld in hun moederland hebben moeten ontvluchten. Nu weet ik vanuit mijn eigen raadsperiode dat de VVD zich in het verleden wel eens nog scherper over deze mensen heeft uitgelaten waarbij de minst kwalijke de term "gelukszoekers” was. Maar gelukszoekers, beste VVD, dat waren landgenoten die indertijd met heel andere motieven naar Indië, Zuid-Afrika, de VS, Canada en Australië trokken. Dat "geluk” werd hen door geen enkele liberaal misgunt.

Tim van Tongeren

Afbeelding