Vers van de maand

Wil van Elk

Oog voor het moment,

gevoel voor het ogenblik,

open voor wat er gebeurt,

weten waar je moet zijn.

Dat vatten in beeld en taal,

altijd onder de mensen

met hun wel en wee.


Een nieuws gierige BO ’er

met een warm hart,

geliefd van hoog tot laag.

Ontwapenend, met een visie,

toegankelijk

voor wie hem lazen

vele jaren

in deze krant.

Wij keken er naar uit

elke week

en telkens weer:

Voor Elk wat Wils.

Vorige maand nam hij afscheid (we gaan allemaal een keer met pensioen). Wat heb je veel voor ons geschreven en in beeld gebracht, Wil. Nu schrijven wij voor jou.


Voor mij maakte je de cover foto’s voor mijn dichtbundels Pepernoten onder de kerstboom en Verbeelding (samen met Caroline Mars). Misschien ben je verbaasd over wat je hebt betekend. Laat dat maar ‘indalen’ en geniet ervan.


Mijn dichterlijke impressie lees je hierboven. Het gaat in dit vers van de maand om jou.


Ronald da Costa


Wil van Elk, wie kent hem niet?

Dat Wil van Elk stopt bij de OC, zal hem veel tijd gaan opleveren en een veel minder druk leven. Hoewel ik hem wel adviseer niet te rustig te gaan leven om te voorkomen in een zwart gat te vallen. Kans is klein want ik zag hem afgelopen week bij het Leidse Hout met de camera op zijn buik.

In de winter was Wil nauw betrokken bij de IJsbaan Oegstgeest, zeker toen zijn collega Antoon Koch stopte.

Wil was altijd bereid om een foto te maken en/of een tekst te plaatsen. De Dikke Banden race, voorheen op Koninginnedag, nu op Koningsdag is nu 15 keer verreden. Als ik hem half april benaderde voor een artikel in de OC over de race, dacht hij altijd mee, hoe en waar we de foto zouden maken. Foto werd gemaakt en ik leverde hem kopij aan en Wil zorgde voor de plaatsing. Na afloop van de Dikke Bandenrace, maakte Wil een foto van de kampioenen op het erepodium, omringd door de deelnemers. Het was een hele show die hij deed om de mooiste foto's te kunnen maken. En na afloop even naar de mannen van de Ronde Tafel.

Een supermooie activiteit vond Wil Sportcafé Oegstgeest. Een foto vooraf om de ontmoeting bekend te maken en/ of een foto van de ontmoeting zelf. Tijdens het sportcafé was Wil in zijn sas. Biertje hier, biertje daar, sprak hij met de sportbestuurders, de politiek en de andere media van Oegstgeest.

Wat weinige weten is dat Wil een racefiets heeft. Ik heb een keer met Wil gefietst naar Zandvoort en terug naar Oegstgeest. Uiteraard werd er onderweg koffiegedronken en appelgebak gegeten en werden alle wereldproblemen besproken en soms zelfs opgelost. Wil, bij deze nodig ik je uit voor eenzelfde rit. Even wachten tot dat de restaurants open zijn. Frans van Rijn