Sportschool Jenergy wil graag alle activiteiten clusteren aan één kant van de Clusiushof. | Foto Willemien Timmers
Sportschool Jenergy wil graag alle activiteiten clusteren aan één kant van de Clusiushof. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Sporters in de bres voor Jenergy

nood n Al sinds ze wist dat de Superrr uit de Clusiushof zou vertrekken, in het voorjaar van 2020, wacht Jenny Gaidoukevitch op toestemming van de gemeente om haar sportschool, Jenergy, uit te breiden in het leegstaande pand, waarvan zij ook eigenaar is.

Op het moment dat dit mogelijk is, wil zij de sportschool-ruimtes ‘aan de overkant’ leeghalen en alles integreren tot één grote sportschool. Eén leeggekomen ruimte, die ook haar eigendom is, wil zij dan weer verhuren als winkelruimte.

Zo ver is het echter nog niet, want het antwoord van de gemeente laat nog steeds op zich wachten. Dit heeft tot gevolg dat financieel gezien het water haar aan de lippen staat. Niet alleen hebben vanwege de coronacrisis veel leden hun abonnement opgezegd (sporten bij een sportschool mag immers al enkele maanden niet), ook de hypotheek- en personeelskosten lopen door.


Petitie

Jenergy-leden hebben daarom besloten een petitie te starten. Sporter en Poelgeestenaar Arjan Leest: “De financiële problemen van onze sportschool moeten snel prioriteit krijgen bij de gemeente Oegstgeest. Deze moeilijkheden zijn immers mede veroorzaakt door de besluiteloosheid van de gemeente. Snel handelen kan de sportschool redden.” Leest legt uit dat er ondanks vele contactmomenten met de gemeente nog steeds niets zwart op wit staat. “Mondeling en telefonisch zijn er echter wel toezeggingen hebben gedaan.”

Sportschool Jenergy opende in 2013 haar deuren in het huidige pand. “Toen werd er vanuit de gemeente gezegd: ‘U heeft geen omgevingsvergunning nodig voor het veranderen van het pand tot een fitnessclub’,” weet Leest. Ook voor het gebruik van de extra ruimtes aan de andere kant van de Clusiushof was in 2017 geen weerstand vanuit de gemeente: "Indien het gebruik vergelijkbaar is als de bestaande sportschool, dan past dat dus binnen ons huidige en toekomstige beleid", werd er gecommuniceerd.

“Nu Jenergy de twee extra ruimtes aan de overkant wil verhuizen naar één kant om deze bij de hoofdlocatie te betrekken, verwacht je ondersteuning vanuit de gemeente,” betoogt de Poelgeestenaar. “Juist in deze moeilijke periode voor ondernemers en al zeker als er meerdere keren is aangegeven dat de situatie financieel onhoudbaar aan het worden is.”


Supermarkt

Volgens Leest is er door twee jonge ondernemers interesse getoond om in één van de leegkomende ruimtes aan de Clusiushof een supermarkt te openen. “Dit kan uiteraard pas als er groen licht is vanuit de gemeente om de fitnessruimtes naar de overkant te verhuizen. Dit geeft niet alleen de wijk weer een supermarkt die zo begeerd wordt, maar ontlast de sportschool financieel ook behoorlijk. Dit geeft Jenergy meer perspectief op het overleven van deze crisis.”

Nu de supermarkt alweer zes maanden weg is, bekleedt de sportschool (indien geopend) een belangrijke sociale functie in de wijk. "In deze tijd is bovendien mentale en fysieke gezondheid belangrijker dan ooit. Van alle volwassen bewoners in Poelgeest is zéker de helft bij Jenergy lid geweest of is dat nog steeds”, betoogt Leest.

Met de petitie willen de sportschoolleden handtekeningen verzamelen van mensen die vinden dat de sportschool snel groen licht moet krijgen om de plannen van herindeling te realiseren zodat Jenergy kan blijven bestaan én de wijk volgens hen weer een mogelijkheid krijgt om een supermarkt te hebben.

De petitie is de vinden via: https://www.petities.com/kom_in_actie_voor_sportschool_jenergy?

Op dinsdagmiddag stond de teller op 435 handtekeningen, waarvan 289 uit Oegstgeest. Op dinsdagavond (gisteren) is de kwestie besproken in de raadscommissie Burger.