Frances Houtman wil dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. | Foto SKO
Frances Houtman wil dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. | Foto SKO Foto:

Frances Houtman veertig jaar in de kinderopvang

kinderopvang n Afgelopen maand werkte Frances Houtman veertig jaar in de kinderopvang. “Iets wat we hadden willen vieren met alle medewerkers uit haar team en alle kinderen bij de locaties De Kindervlinder, Uit & Thuis en de Waaghals. Maar helaas is dat nu door de lockdown even niet mogelijk”, vertelt directeur Evalien Rengers van de Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO)

Frances werd geboren in de USA, in Glendale Californië. In 1978 startte ze bij kindercentrum Het Palet in Leiden op de babygroep en daar was ze vanaf 1986 ook adjunct-directeur. Na bij verschillende locaties van COKL en B4kids in Leiden te hebben gewerkt, kwam Frances bij SKO werken aan het begin van deze eeuw. Bij deze kinderopvang-organisatie heeft ze nu de grootste ‘wijk’ onder haar hoede met meer dan vijftig werknemers en bij elkaar negentien groepen. Daarnaast maakt ze sinds 2019 deel uit van het managementteam.

Bijna onafgebroken, op twee jaren op Cyprus na, werkte ze in de kinderopvang. “Anders had ze straks bij haar pensioen de 45 jaar nog wel gehaald. Een bijzondere prestaties die je in de kinderopvang niet vaak ziet.”


Verrast

Ook al was er geen gelegenheid voor een feest: Frances werd wel thuis verrast met een bos bloemen en een diner thuis met haar man Ab van haar favoriete Chinese restaurant.


Zowel in Leiden als in Oegstgeest hebben heel wat kinderen genoten van opvang onder Frances’ leiding. Zij is iemand die zelf liever niet in de spotlight staat, maar wel al die jaren (ook als alleenstaande moeder) heel hard heeft gewerkt om er voor te zorgen dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

In de veertig jaar dat Francien in de kinderopvang werkt, is er veel veranderd: van kinderopvang als economisch instrument (ouders kunnen zo studeren of werken), naar ontwikkelinstrument (kinderen leren spelend nog het allerbeste) en van lokale wetgeving naar regels vastgelegd in de wet IKK. Centraal bij Frances staat haar klantgerichtheid: naar de kinderen en naar de ouders toe. Ze heeft de nodige dingen meegemaakt in haar werk en daardoor ook veel ouders en collega’s bijgestaan. “Frances heeft echt bijgedragen aan de professionalisering van ons vak in deze regio”, aldus Evalien Rengers.