NS wil vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht

OV n In de brede spits (van 6.00 tot 10.00 uur en 15.00 tot 19.00 uur) gaan vanaf december van dit jaar meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. De Sprinter tussen Leiden Centraal en Alphen a/d Rijn gaat doorrijden naar Woerden en Utrecht en heeft Houten Castellum als eindbestemming.

In combinatie met de Intercity rijden er daardoor vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht. Deze frequentiesprong wordt mogelijk door een aantal aanpassingen aan de infrastructuur door ProRail en de inzet van modern materieel.


Nieuwe wissel

Omdat het traject op een aantal plekken enkelsporig is, was het een puzzel om de frequentieverhoging van de treinen voor elkaar te krijgen. Door een nieuwe wissel aan de oostkant van Alphen aan den Rijn en doordat verschillende spoorwegovergangen aangepast zijn of nog worden, is het mogelijk om meer treinen te rijden.

Het verhogen van de frequentie is ook mogelijk doordat NS de Intercityverbinding met moderne Sprintertreinen gaat rijden. Deze treinen kunnen sneller optrekken en zijn minder zwaar. De Intercity’s tussen Leiden en Utrecht zullen als Sprinters doorrijden naar 's-Hertogenbosch.


Station Leiden Centraal wordt een nóg belangrijker knooppunt in de nieuwe dienstregeling van de NS. Naast de uitgebreidere verbinding met Utrecht gaat er ook iedere tien minuten een Intercity rijden richting Schiphol en Den Haag / Rotterdam. In de Randstad liggen de drukste spoorlijnen van Nederland. Van vier naar zes Intercity's per uur betekent voor veel reizigers minder lang wachten en vaker een zitplaats, want de capaciteit gaat omhoog. Ook ontstaat voldoende capaciteit om toekomstige groei op te vangen.