Afbeelding
Foto:

Hofbrouckerpark lakmoesproef voor Woonvisie

De informatieavond over Hofbrouckerpark op 28 januari gaf goed inzicht in de discussie over de toekomst van Oegstgeest. Daar waar de wethouder vooral sprak over de procedures om tot een Ruimtelijk kader en Gebiedsvisie te komen, benadrukte de bestuurder van Marente de grote urgentie om Oegstgeest voor te bereiden op de vergrijzing. De verdubbeling van de vraag naar zorg moet vooral thuis opgevangen worden. Woningbouw voor senioren is daarom noodzakelijk. Bijkomend voordeel is dat hun woningen kunnen doorstromen naar jonge gezinnen. Twee vliegen in één klap.

De oprukkende vergrijzing dwingt Oegstgeest om scherpe keuzes te maken. Dezelfde inwoners die nu liever geen nieuwe bouwplannen zien, staan over 10 jaar wellicht zelf in de rij voor een woning met zorg. Oegstgeest heeft meer dan 5000 inwoners boven de 65. Op enig moment zoeken zij naar een combinatie van wonen en zorg. Ook Oegstgeest ontkomt niet aan hoogbouw om de vraag naar woningen op te vangen, tenzij we het groen willen volbouwen.

Het nieuwbouwplan van Sedos voor Hofbrouckerpark maakt eerlijke keuzes. Er komen bijna 140 woningen, waarvan, geheel volgens de onlangs vastgestelde Woonvisie, een kwart in sociale huur en een kwart in middenklasse huur. Zowel het bouwoppervlak als de ruimte voor groen respecteren het huidige bestemmingsplan. Het Hofbrouckerpark blijft intact en de toegang wordt zelfs verbeterd.

De Vereniging Oegstgeester Hofjes steunt het nieuwbouwplan en meent dat we deze kans met beide handen moeten aangrijpen. Het is opnieuw de lakmoesproef of de Woonvisie van Oegstgeest echt iets voorstelt.

Guus Bannenberg, voorzitter Vereniging Oegstgeester Hofjes


Door John Vroom

Ik zag dat ...

• veel ‘gesloten’ winkeliers via een papiertje op de etalageruit aan de weinige passanten in de winkelgebieden aangeven dat hun winkelaanbod via hun website te bestellen is, maar nalaten dit aan een breder publiek kenbaar te maken door bijvoorbeeld een kleine advertentie in de Oegstgeester Courant te plaatsen

• kledingreparatie-winkel Edmondo per 15 maart aanstaande gaat verhuizen naar hun andere (stomerij)-pand in de Kemp op nummer 95

• Oegstgeest niet alleen huizenmakelaars heeft, maar naast de Sociaal Makelaar nu ook een Vrijwilligersmakelaar in de persoon van Ivonne Janka

• de eventuele bebouwing van het Hofbrouckerpark de gemoederen in Oegstgeest danig bezighoudt

• de Dames Dietz de in deze rubriek gedane suggestie om extra aandacht te besteden aan de aanblik van hun nieuwe winkel prima hebben opgepakt en ziet het geheel er nu aantrekkelijk uit

• er een omgevingsvergunningaanvraag bij de gemeente is ingediend om op de De Kempenaerstraat 9 twee kantoren samen te voegen tot een woonruimte en het realiseren van een balkon

• er zo langzamerhand meer dan 10 winkel-/bedrijfspanden leeg staan in de winkelgebieden van Oegstgeest. Vraag rijst of hier geen creatieve ideeën of initiatieven voor kunnen worden ontwikkeld om een onaantrekkelijke aanblik tegen te gaan?

Zakelijke nieuwtjes? Laat ze ons weten! redactie@oegstgeestercourant.nl


Aanvulling ‘Huurwoningen voor statushouders’

wonen n In de Oegstgeester Courant van 27 januari werd in een artikel beschreven dat er binnen de Oegstgeester gemeenteraad zorgen leven dat zo goed als alle sociale huurwoningen ter beschikking zouden komen voor statushouders. Dit terwijl de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning voor inwoners van Nederland meer dan zeven jaren is.

Wethouder Peter Glasbeek bevestigde tijdens de laatste raadsvergadering: “We hebben er hier in de regio ook mee te maken. De druk op de sociale sector neemt immens toe.”


Na navraag van de Oegstgeester Courant bij woningcorporatie MeerWonen blijkt dat in het jaarverslag 2019 van Huren in Holland Rijnland staat dat van de 81 verhuringen in Oegstgeest er 9 naar statushouders zijn gegaan (11%). "Het jaarverslag 2020 is nog niet klaar maar de cijfers van MeerWonen voor het afgelopen jaar wijken daar niet veel van af. Het percentage van Oegstgeest is veel hoger dan het gemiddelde van de regio, 4%. Dat komt omdat Oegstgeest relatief heel weinig sociale huurwoningen heeft terwijl de aantallen te huisvesten statushouders worden berekend op het totale inwonersaantal,” licht directeur MeerWonen Peter Hoogvliet desgevraagd toe. (WT)