Strijd voor vrijheid?

Het journaal liet 24 januari hallucinante beelden zien. Relschoppers beweren dat ze een strijd voor vrijheid en tegen beperkende maatregelen voeren. Rutte reageert 25 januari als volgt: het is het coronavirus dat ons de vrijheid ontneemt. De beperkende maatregelen zijn juist bedoeld om het virus te bestrijden en ons de vrijheid terug te geven.

Soms wordt vrijheid gezien dat je als individu geen beperkingen opgelegd krijgt. In een boekje van Tim Keller met de titel -‘Bevrijd van jezelf’-, kom ik een hele ander vrijheidsbegrip tegen. Volgens Keller zijn we in onze westerse wereld de blijdschap kwijtgeraakt. De reden is dat iedereen zo met zichzelf bezig is. Hij schrijft hierover: “Niets maakt ons ellendiger dan narcisme, de eindeloze, vreugdeloze concentratie op onze behoeften, onze wil, onze bejegening, ons ego en onze staat van dienst.”

Echte vrijheid betekent volgens Keller dat ik ophoud om iedere ervaring met mijzelf te verbinden. “Het is de vrijheid om niet meer aan jezelf te denken. Die heerlijke rust die we krijgen wanneer we dat niet meer hoeven te doen.” Het is een manier om blijdschap terug te vinden. “Zou je niet willen dat je een turner was die zilver wint en toch enthousiast is over die schitterende drievoudige Cassina-Kovvacs-Kolman-sprong van degene die goud gewonnen heeft? Dat je net zo blij bent dat het iemand anders is gelukt als wanneer het jezelf was gelukt – gewoon omdat het prachtig was. Ik kan gaan genieten van dingen die niet over mij gaan. Mijn werk gaat niet over mij, mijn sportprestatie gaat niet over mij, mijn verliefdheid gaat niet over mij, mijn relatie gaat niet over mij. Ik kan oprecht genieten van dingen op zich. Ze zijn niet bedoeld voor mijn carrière. Ze gebeuren niet om mij in het stralende middelpunt te zetten.”

Vergezocht of iets om echt over na te denken? Met dit vrijheidsbegrip til je wat minder aan beperkingen en denk je misschien wat meer aan degenen die getroffen worden. Want je zal maar door corona dierbaren verliezen of je levenswerk zien verdwijnen omdat je zaak failliet gaat. En dan kan de strijd voor vrijheid een strijd tegen corona worden. Want het is het coronavirus dat ons de vrijheid ontneemt.

Pastoor Rochus Franken