Laten we onze planten ook eens een 'strandwandeling' gunnen!
Laten we onze planten ook eens een 'strandwandeling' gunnen! Foto:

Regen? Zet uw kamerplanten eens buiten

tuinieren n Wij mensen houden van planten en we verfraaien ons huis dan ook graag met veel levend groen. Bij héél veel groen in huis is daar zelfs een term voor, namelijk ‘botanisch wonen’. Dat u het even weet. Maar heeft u er wel eens aan gedacht om uw kamerplanten buiten te zetten? Zo gek is dat niet, want alle planten die bij ons in huis staan, komen ergens op de wereld gewoon in het wild voor.

Wat onze kamerplanten betreft wil ik u daarom graag de ultieme verzorgingstip geven: zet ze buiten, in de regen. Als het niet te koud is tenminste. Vanaf een graadje of 10 is dat prima. Al die van oorsprong tropische planten staan dus bij ons in huis en hier staan ze letterlijk stof te vangen. Want haalt u wel eens een doekje over uw planten? Natuurlijk doet u dat niet, net zomin als ik dat doe. Maar stof op hun blad belemmert de ademhaling van de plant, waardoor hij (of zij?) er wat flets uit kan gaan zien. Dat lost een regenbui heel gemakkelijk op. De plant onder de douche zetten kan uiteraard ook. Regenwater is echter veel beter voor uw plant dan kraanwater, omdat er bijvoorbeeld veel minder kalk in zit. Zo voorkomt regenwater dat er een witte waas op het blad achterblijft. Door regenwater te gebruiken blijven de planten mooi groen en glanzend.


'Strandwandeling' voor de planten

Niet alleen de regen is heel verfrissend voor onze planten. Want wat doen wij, als we lang binnen gezeten hebben? Juist: Dan maken we een bos- of strandwandeling. Laten we onze planten dat ook gunnen! Nu raad ik het zeker niet aan om ze mee te nemen naar het strand maar u snapt wel wat ik bedoel. Wanneer onze kamerplanten buiten staan, krijgen ze letterlijk licht en lucht. Het maakt ze daarbij niks uit als het waait. Regelmatig wat regen en een uurtje naar buiten zorgt dus voor gezonde, sterke planten. In de zomer kunnen onze kamerplanten overigens gerust wat langer de tuin in of het terras op, zo lang ze niet in de volle zon staan.

En ga er vooral zelf ook even bij zitten, buiten bij uw planten. Desnoods met een jas aan, en met een lekker kopje koffie (of thee) erbij. En zoals ik in mijn vorige column in deze krant al schreef over koffieprut: die kunt u óók aan uw kamerplanten geven.


Vragen? Stuur gerust een mail naar dorpsecoloog@gmail.com.