Afbeelding
Foto:

Ruim 21000 euro voor Edukans

beweging n Trots en tevreden kijkt het Rijnlands Lyceum Oegstgeest terug op de 25ste Actie Paardenkracht. In plaats van de gebruikelijke klusjes voor vrienden en bekenden lieten de leerlingen zich afgelopen december sponsoren om de 10.000 kilometer die de school scheidt van Oeganda virtueel af te leggen.

Fietsend, lopend, roeiend, zwemmend… als het maar op eigen kracht was. Een win-win actie, want de leerlingen kwamen in beweging en Edukans kan van de opbrengst scholen in Oeganda helpen met onderwijs geven in corona-tijd. Uiteindelijk werd zo €21.425,05 opgehaald. Zelfs oud-leerlingen die van de actie hoorden, kwamen in beweging en wierven sponsors. Een woordvoerder van Edukans: "Een prestatie van de buitencategorie! Onder zulke lastige omstandigheden zoveel geld ophalen: dat is echt heel bijzonder."

Mirte Meijer (DP1) en Maas Westerterp (5 vwo) waren de voortrekkers van de actie. Vorig jaar zijn zij met Edukans naar Ethiopië geweest om te zien wat er met het opgehaalde geld van 2019 is gebeurd. Vanwege corona was het nu niet mogelijk om alle leerlingen in de aula van de school te vertellen wat ze hadden gezien en meegemaakt. Daarom hebben ze een filmpje opgenomen waarin ze uitlegden hoe belangrijk het is dat Edukans door kan gaan met ondersteuning van het onderwijs. De afgelopen maanden heeft de stichting bijvoorbeeld radiozendtijd gekocht om leerlingen die anders verstoken zouden blijven van lessen toch te bereiken.