Luchtsteun

Daar zit je dan, thuis voor je computerscherm. Je hebt digitaal contact met je werk of met de school van je kinderen. Ook veel contact met vrienden of familie gaat digitaal. Wat was je graag gewoon naar je werk gegaan. Wat had je graag gewoon je kinderen naar school gebracht. Nu zit je weer voor een beeldscherm. Dat voelt alleen. Want digitaal contact is wel leuk, maar het is niet echt, niet compleet; je voelt je toch alleen.


Bijna een jaar geleden namen verschillende kerken uit Oegstgeest het initiatief om juist in deze vreemde tijd van zich te laten horen. Dat gebeurde met digitale bijeenkomsten maar het gebeurde ook met de aloude kerkklok.

De kerkklok heeft van oorsprong twee hoofdfuncties: kerkklokken worden gebruikt om de mensen op te roepen voor de kerkdienst. Ook wordt de klok gebruikt om de tijd aan te geven. Ook bij een huwelijksdienst of een begrafenisdienst luiden de kerkklokken. Hebben kerkklokken nog wel een functie? Want de tijd zien we op onze horloges of op ons mobieltje. En oproepen om naar de kerk gaan vinden veel mensen niet meer van deze tijd.

Kerken in Oegstgeest gaven een nieuwe functie aan het luiden van kerkklokken. Op drie woensdagen in maart werden kerkklokken geluid als teken van hoop. Juist in deze tijd waar veel mensen behoefte hebben aan tekenen van hoop en uitkomst, waar mensen van allerlei generaties (tijdelijk) sociaal geïsoleerd raken, willen de kerken er zijn. Tijdens de laatste jaarwisseling werden ook kerkklokken geluid. Misschien heb je het gehoord want de kerkklokken hadden minder concurrentie van het vuurwerk. Ook dat was een signaal van de kerken dat je niet alleen bent.

Ik hoorde een collega het geluid van kerkklokken ‘luchtsteun’ noemen. Een mooie metafoor. Ik hoop dat als je weer een kerkklok hoort, daaraan terugdenkt. Wellicht dat je dat geluid van de kerkklok ook ervaart als luchtsteun. Voor de één is dat een zeker weten, voor de ander vol vertrouwen twijfelen. We hebben allemaal onze eigen inspiratiebron en we zetten elkaar gelukkig niet meer op de levensbeschouwelijke weegschaal. Maar wat je bron ook is, als je die kerkklok hoort, ben je niet alleen.


Arjan de Kok