Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest in vogelvlucht - Hoogspanning ondergronds?

U ontvangt wellicht ook elektriciteit via de hoogspanningslijnen van staatsbedrijf TenneT. Deze lijnen lopen door de wijken Haaswijk, Morsebel en Poelgeest. Dicht bij deze hoogspanning staan 1.200 woningen, 10% van alle woningen in Oegstgeest. Gebouwd voordat de overheid dit uit voorzorg verbood. Hoewel niet ieder overtuigd is van het gezondheidsrisico, zijn er mensen die zich zorgen maken. Vooral over het mogelijke effect van de onzichtbare straling op jonge kinderen. Daarom is Stichting Burgerinitiatief Oegstgeester Hoogspanning Ondergronds (SBOHO) in gesprek met de gemeente. Want door nieuwe technieken en financiering via TenneT is er nu een oplossing. De overheid vindt ondergronds brengen van hoogspanning (verkabelen) van algemeen belang. En wil dat alle gebruikers in Nederland een minideeltje van de kosten betalen. Dit gaat om 85% via de transporttarieven voor elektriciteit van Tennet. De resterende 15% (TenneT schat dit deel op 2,4 miljoen) komt voor rekening van Oegstgeest. Moet onze gemeente net als Voorschoten de spanning dan maar bovengronds houden? Niet om een financiële reden. Waarschijnlijk kan de gemeente de kosten dekken uit de verkoop van vrij komende grond. Vragen zijn of dit financieel haalbaar is en hoe groot het risico is op meerkosten, een veel voorkomend verschijnsel bij meerjarige projecten. Een verdiepend onderzoek van Tennet moet de antwoorden geven. Bij positieve conclusies zijn de financiën voor de gemeente geen belemmering. Maar er is nog een belangrijke vraag:

Past verkabelen bij het dorpse en groene karakter van Oegstgeest?        

Na verkabeling mag een kleiner deel van de zone wegens de toegankelijkheid van de kabels voor Tennet niet worden bebouwd. In het andere deel lijken er geschikte plekken voor wat woningen te zijn. Meer bebouwing, maar mooier dan de lelijke hoogspanningsmasten. De overige ruimte is beter bruikbaar voor groter groen, opvang van regenwater en recreatie. Indien het groene lint beschikbaar blijft, lijkt verkabelen te passen bij het dorpse en groene karakter. Ik vind dat het gemeentebestuur advies moet vragen aan de deskundigen van de commissie Groen en Natuur. Naast dit zwaarwegende advies moet de gemeenteraad andere effecten afwegen. Gezondheid van omwonenden is het belangrijkst; voor vogels is een lijnvrije vlucht zelfs een halszaak. Er zijn wat bijeffecten. Negatief is de tijdelijke overlast van de werkzaamheden; vervelend, maar aanvaardbaar voor verbetering op lange termijn. Positief is de extra ruimte voor woningen en voor uitbreiding van basisschool De Vogels. Het effect op de OZB is nagenoeg neutraal. Een vraag is nog: kunnen andere inwoners dan omwonenden ook meepraten over de inrichting van de ruimte? Dit lijkt logisch nu we weer wandelen in heel Oegstgeest. Vorige week sprak de gemeenteraad kennisnemend over dit onderwerp. Op initiatief van Hart voor Oegstgeest komt verkabelen als bespreekpunt binnenkort op de agenda. De raadsleden kunnen dan goed voorbereid debatteren en daadkrachtig kaders stellen voor het project. U kunt de ontwikkelingen volgen in dit blad en via de websites van SBOHO (www.sboho.nl) en de gemeente Oegstgeest.

Simon Vogel


Hulpverleners hartelijk dank

Wat een toestand die dinsdagavond 29 december. Brand in één van de appartementen van Trompenburg aan de Tromplaan. Gelukkig kwam de hulpverlening snel op gang. Het was duidelijk dat de brand in het appartementencomplex serieus werd genomen en daarom hoog opgeschaald. Binnen korte tijd was de straat gevuld met brandweerwagens van de lokale en Leidse brandweer, ambulances, politiewagens. Ook het Rode Kruis was snel ter plaatse.

Bewoners werden naar buiten geëvacueerd en geregistreerd. Dankzij de snelle komst en deskundig ingrijpen van de brandweer bleef de brand beperkt tot één appartement. Gelukkig vielen er geen gewonden en ook de bewoonster van het getroffen appartement kwam met de schrik vrij. De brandweer bleef na het snelle blussen nog een paar uur aanwezig om het gebouw grondig te inspecteren en om er zeker van te zijn dat er geen smeulende resten aanwezig waren. Bovendien moest het gebouw grondig gelucht worden van giftige dampen. Vandaar dat veel bewoners tijdelijk opgevangen werden in sporthal De Cuyl, waar barbeheerder Cor van Tongeren en zijn personeel de geschrokken bewoners gastvrij onthaalden. Het Rode Kruis en enkele agenten waren aanwezig om hen te woord te staan.
Vandaar welgemeende complimenten van de bewoners aan de genoemde hulpdiensten, Cor en zijn personeel. Zeker ook een compliment aan de burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch. Tijdens de brand was hij al aanwezig en sprak met bewoners. Hij ging ook mee naar De Cuyl en maakte met alle bewoners een praatje.


Een bewoner van Trompenburg