Wie uien plant, geniet in juni en juli van prachtige bloemschermen op stengels tot wel tachtig centimeter.
Wie uien plant, geniet in juni en juli van prachtige bloemschermen op stengels tot wel tachtig centimeter. Foto:

We kunnen de lente al ruiken

tuinieren n Langzamerhand wordt het weer wat langer licht. Op sommige dagen kunnen we met een beetje geluk en vooral met een heleboel fantasie, de lente al ruiken. Misschien heeft u vorig jaar bloembollen geplant en is het frisgroene loof al voorzichtig zichtbaar tussen de dorre stengels van de vaste planten.

Heeft u geen bloembollen in de tuin? Dat is jammer, want als groot liefhebber vind ik de beloning van de bloei van narcissen, krokussen en tulpen het ultieme ontwaken na wederom een kwakkelwinter.

U kunt binnenkort overigens gewoon bij de bloemist al (bijna) bloeiende bolletjes kopen en die alsnog in de tuin zetten. En als u ze laat staan nadat ze zijn uitgebloeid dan geniet u er volgend jaar weer van! Ik raad u dan wel aan om het loof rustig af te laten sterven en de grond wat te verrijken, zodat de bollen energie voor volgend jaar op kunnen doen.


Het verrijken van grond doet u trouwens heel gemakkelijk met wat koffieprut.


Keutels bij de bolletjes

Nog beter is het om de inhoud van het konijnenhok rondom de bolletjes te strooien. Neem de rest van de tuin ook meteen mee. De keuteltjes en het zaagsel zijn namelijk de perfecte gratis mest.

Na ongeveer een maand ziet u er niks meer van. Het scheelt bovendien weer een hoop ruimte in de gft-container.

En om nog even bij de bloembollen te blijven, ik heb een hele leuke tip voor u: koop een netje (biologische) uien. Het maakt niet uit of het rode of witte zijn. Graaf op een zonnig plekje een gat van ongeveer vijftien centimeter diep, doe hier de uien in, maak het gat weer dicht en geef flink water. Hier mogen ook best wat keutels bij trouwens. Voor een mooi effect plant u een stuk of drie uien vlakbij elkaar. In juni en juli geniet u dan van prachtige bloemschermen op stengels tot wel tachtig centimeter! Als bonus doet u de bijen en hommels er ook een plezier mee want de bloemen van de ui bieden zowel nectar als stuifmeel. Zijn de uien uitgebloeid dan behouden ze bovendien tot ver in de zomer hun sierwaarde. De bollen laat u gerust zitten want het jaar erop bloeien ze opnieuw.

Idee: zet u ze in uw voortuin, dan zien we straks overal in Oegstgeest die vrolijk bloeiende witte bollen.

Hartelijke groet,


Uw Dorpsecoloog


Heeft u vragen? Stuur gerust een mail naar dorpsecoloog@gmail.com.

Wie uien plant, geniet in juni en juli van prachtige bloemschermen op stengels tot wel tachtig centimeter.