ASC investeert in opleiding, uitstraling en aantrekkingskracht

voetbal n Voetbalvereniging ASC is sinds 2017 de trotse bewoner van Sportpark Overveer. De traditionele club met rijke historie heeft sinds enkele jaren binnen de Football Academy een koerswijziging ingezet. ASC is daarom volop in beweging, telt een groeiend aantal leden, ambities zijn uitgesproken en doelstellingen gesteld. Hoofd jeugdopleiding Rob Gieben is vanaf 2018 aan de club verbonden en geeft zijn visie op het jeugdbeleid van ASC.

Rob kun je vertellen waarom er veranderingen binnen het technisch jeugdplan hebben plaatsgevonden? "De sportbeleving binnen ASC had voornamelijk een recreatief karakter. Doelstelling was om met behoud van de ASC-cultuur naast de recreatieve tak een prestatief sportklimaat neer te zetten, zodat ASC een club zou worden waar recreatief én prestatief voetbal hand in hand gaan.

De opdracht was helder en vervolgens zijn we aan de slag gegaan. De ASC Football Academy, welke bestond uit de opleiding en keeperschool, is uitgebreid met de ASC-techniekschool. Verder moet je denken aan het verbeteren van onder andere het selectiebeleid, het trainingsniveau voor selectie- en breedteteams, de wijze van opleiden van onze eigen jeugdtrainers en de interne scouting. Denk bij interne scouting aan het herkennen, opleiden en de doorstroming van talent."


We zijn haast drie seizoenen verder. Waar staat ASC nu? "We zien dat ASC binnen de regio Leiden/Bollenstreek nu ook op prestatief gebied een duidelijke plek heeft verworven. De seniorenselectie komt uit op 2e klasse niveau en de jeugdteams spelen hoofdklasse met als doelstelling om op termijn de volgende prestatieve stap naar het divisieniveau te maken.

Deze positieve ontwikkeling heeft tot gevolg dat de uitstraling en aantrekkingskracht binnen de regio er toe heeft geleid dat, talentvolle jeugdspelers die elders spelen en jeugdtrainers die elders werken, graag de overstap maken naar ASC en dat is een uitstekende ontwikkeling."

Op welke manier investeert ASC in het kwaliteitsniveau van trainingen? "Binnen de Football Academy investeren we veel in het kwaliteitsniveau van trainers. Naast onze gecertificeerde trainers welke in bezit zijn van het diploma UEFA-C tot en met UEFA-A, leiden we zelf onze jeugdselectiespelers op tot jeugdtrainer.

Op deze manier borgen we continuïteit en kwaliteit en zijn onze trainingen, regulier én techniektraining, van een goed niveau waarbij onze spelers worden uitgedaagd en ontwikkelen."


Je noemde al de techniekschool. Wat kan je hierover vertellen? "Voetbal is een sport van moeilijke handelingen. Een goede techniek zorgt ervoor dat het handelen eenvoudiger wordt. Het aanleren van functionele techniek heeft binnen onze Football Academy dan ook een zeer hoge prioriteit.


Op welk termijn verwacht je dat de stap gemaakt kan worden naar het divisieniveau? "We moeten er geen jaartal aan koppelen. Veel belangrijker is dat als we willen doorgroeien naar divisieniveau, we noodzakelijke voorwaarden moeten creëren. Dat wil zeggen, het huidige niveau van de Football Academy borgen en het aantal trainingen voor alle selectieteams verhogen naar minimaal drie keer per week."

ASC is snel gegroeid in kwantiteit. Wat maakt ASC zo aantrekkelijk? "Ouders geven aan dat zij enthousiast zijn over de opleiding, ASC een veilige omgeving biedt én er aandacht is voor alle kinderen.

Daarnaast is ASC meer dan voetbal alleen en worden er leuke activiteiten georganiseerd waaronder de ASC-Voetbalcamping, het Pannenkoekentoernooi, het Sinterklaasfeest en de ASC-Voetbaldagen in juli en augustus."


Is er nog groei in het aantal leden mogelijk? "Ja hoor, maar niet in elke leeftijdslijn. Binnen onze Kicker- en Mini-afdeling (5/6 jaar) en kids Onder 8 is er zeker nog ruimte. Daarnaast willen we ook nog graag twee meisjesteams inschrijven."


Meer informatie of aanmelden kan bij Ruben Dutrieux via Dutrieux@ajaxsc.nl of via hjo@ajaxsc.nl.