Scholen gaan voor ventilatiesubsidie

politiek n De gemeente Oegstgeest zet zich in om overheidssubsidie binnen te slepen voor betere ventilatiesystemen voor de scholen. Dat blijkt naar aanleiding van vragen door gemeenteraadslid Lydie Vellema (D66).

Vellema stelde: “Op 9 december heeft wethouder Huizing overleg gevoerd met alle schoolbesturen van Oegstgeest over de subsidieaanvraag voor het verbeteren van ventilatie op scholen.” Ze wilde weten, wat de uitkomst van die gesprekken was. Huizing reageerde: “We hebben een gesprek gehad met schoolbesturen en afspraken gemaakt hoe om te gaan met subsidieaanvragen. Een bureau wordt gevraagd om dit te ondersteunen. Die aanvraag wordt op 4 januari ingediend. Voor de regeling geldt: ‘Wie het eerst komt, het eerst maalt’. Eén school heeft een subsidieaanvraag voor 30% van de kosten ingediend. De school is verantwoordelijk voor het resterende deel, maar als gemeente gaan we kijken naar een gezamenlijke oplossing daarvoor. De gezondheid van de kinderen is het belangrijkste.”


Historische vereniging schrijft fotowedstrijd ‘Mooi Oegstgeest’ uit

fotograferen n Ambtenaren, aannemers, planners en politieke partijen bepalen hoe Oegstgeest er in de toekomst uit gaat zien. De gemeente begint januari 2021 inspraakrondes over de nieuwe ‘Omgevingsvisie voor Oegstgeest’, met hoofdlijnen voor de verdere inrichting van ons dorp.

Hoe denken wij als inwoners hier zelf over? Wat is er nu al mooi en lelijk in ons dorp? Een door de Historische Vereniging Oegstgeest georganiseerde fotowedstrijd is de kans om dit in beeld te brengen.


Foto’s kunnen worden ingestuurd voor onderstaande categorieën:

1. Mooi Oegstgeest (M)                

2 Lelijk Oegstgeest (L)                

3 Groeibriljantjes (G)                

"Geef je mening en doe mee!", laat een woordvoerder van de vereniging weten.

Oegstgeestenaren kunnen foto’s insturen via fotowedstrijd@historischeverenigingoegstgeest.nl, tot uiterlijk 15 januari. "Benoem ze per categorie (M1-5/L/G) en geef een plaatsaanduiding (bijvoorbeeld Lijtweg 9 of Dorpscentrum)."

Per persoon kunnen maximaal 7 foto’s worden ingestuurd. "Bij ‘G’ kan je eventueel tekst toevoegen waarin je aangeeft waarom en hoe we deze plek in een ‘pareltje van Oegstgeest’ kunnen veranderen."

De jury zal de winnaars kiezen voor elke categorie. De uitslag zal op 22 januari bekend worden gemaakt op onze website en worden gepubliceerd in de Oegstgeester Courant. Daarnaast zal de Vereniging een overzicht van de inzendingen/voorkeuren aanbieden aan het college van B&W. "Zo kan jouw mening op een ludieke manier ook een factor worden bij het vaststellen van de nieuwe Omgevingsvisie van Oegstgeest."


Voor meer informatie en voorwaarden zie: oudoegstgeest.nl


Vitaal het nieuwe jaar in met Marente

cursus n Regelmatig bewegen houdt niet alleen de spieren vitaal maar ook de hersenen. Daarom start Marente binnenkort op diverse locaties de cursussen ‘Medische Training voor Ouderen’ en ‘Yoga 50+’.

De cursus Medische Training voor Ouderen wordt gegeven door een deskundig fysiotherapeut, hierbij doen ouderen oefeningen om spieren en gewrichten soepel en sterk te houden. Er wordt in een kleine groep getraind waardoor er voldoende individuele aandacht is en deelnemers op hun eigen niveau en op hun eigen tempo trainen. De oefeningen zijn afwisselend en worden gedeeltelijk op sportapparatuur uitgevoerd. Naast fit blijven, is de training ook een moment van ontspanning en gezelligheid.

De cursus start op twee data en twee locaties: woensdag 20 januari in Oegstgeest, Sassenheim en Katwijk en op 22 januari nogmaals in Katwijk.

Yoga 50+ is een cursus waar u ook leert uw spieren en gewrichten soepel te houden maar dan gecombineerd met ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Yoga is niet prestatiegericht en brengt balans in uw geestelijke en lichamelijke gesteldheid.


Veel ouderen hebben moeite om de eerste stap te zetten naar een actievere manier van leven. Stramheid en angst voor het vallen spelen daarbij een grote rol. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn. Met deze twee cursussen van Marente worden deelnemers op een verantwoorde manier weer soepel en sterk. Onder deskundige begeleiding doet men één keer per week oefeningen die de spieren versterken. Door de oefeningen verbetert de conditie en balans waardoor valpartijen worden voorkomen en de zelfstandigheid in stand wordt gehouden. Diverse deelnemers van deze cursussen hebben conditie en balans inmiddels kunnen verbeteren. Een van hen is weer gaan fietsen en een ander maakt zelfstandig fijne wandelingen. Fit blijven is een belangrijk speerpunt maar ontspanning en gezelligheid wordt zeker niet vergeten.


De medische training start op woensdag 20 in Oegstgeest, Sassenheim en Katwijk. Op vrijdag 22 januari start nog een cursus in Katwijk. Yoga start op 21 januari in Katwijk. Zorg en Zekerheid vergoedt deze cursussen geheel of gedeeltelijk, dit is afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Aanmelden voor alle cursussen en locaties kan tot 8 januari. Uiteraard werkt men tijdens cursussen volgens de richtlijnen van het RIVM.


"Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden, neemt u dan tijdens kantooruren contact op met de afdeling Ledenservice van Marente via 071 409 32 23. Aanmelden kan ook heel eenvoudig via www.marente.nl/cursussen."