Boom Endegeest volgens regels gekapt

politiek n De kap van een boom op het terrein van Endegeest zorgde voor onrust bij gemeenteraadsleden. Fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) vroeg zich af of hier wel een vergunning voor was aangevraagd. En zo niet, of de huidige eigenaar van Endegeest zich schuldig had gemaakt aan een strafbaar feit en hoe het gemeentebestuur dan gaat optreden.

Wethouder Peter Glasbeek heeft het uitgezocht, zo gaf hij aan. Omwonenden dachten dat het zou gaan om twee bomen. “We waren ons niet bewust van het feit dat twee bomen zijn omgekapt. We hebben terstond een boomoloog op de fiets gestuurd. Het blijkt om één boom te gaan. Dat is een door essenzwam aangetaste populier die in verband met gevaarzetting is gekapt. Op 16 januari is hiervoor een vergunning verleend. De kap is binnen de gestelde termijn uitgevoerd.” Op de gemeentepagina in de Oegstgeester Courant van 22 januari blijkt inderdaad, dat een omgevingsvergunning is verleend voor het kappen van een boom op de Kasteellaan 11.


Digitaal feesten

politiek n Alle jongeren van Oegstgeest kunnen sinds 19 december digitaal helemaal los gaan om de kerst- en nieuwjaarsdagen feestelijk door te komen.

Gemeenteraadslid Lydie Vellema (D66) maakte zich zorgen dat de jongeren zich de komende tijd kunnen gaan vervelen, omdat er voor hen weinig te doen is vanwege alle coronabeperkingen. Ze vroeg: “In Leiden is door burgemeester Lenferink bekendgemaakt dat er een digitale ontmoetingsplaats voor jongeren is gestart in de Leidse Burcht. Wordt er in Oegstgeest ook gewerkt aan een dergelijke opzet?”

Hierop liet burgemeester Emile Jaensch een rapnummer horen ‘Ik doe mee in Oegstgeest’, die door jongeren is gemaakt. “Die rap laat zien, dat de jongeren zich aan coronaregels houden, dat het vervelend is, maar dat ze zich verantwoordelijk voelen. Via Snapchat en Instagram gaat het rond. Mijn dochter van 16 vond het best wel goed, dan zal het wel aanslaan.” Over het initiatief van de Leidse Burcht gaf Jaensch aan: “Dat zijn activiteiten die langer duren om jongeren te boeien en te binden. Jongeren uit Oegstgeest kunnen aanhaken.”


Geen softdrugs op plekken met rookverbod

politiek n Vorige maand zorgde de gemeenteraad ervoor dat het recreatief gebruik van softdrugs niet verboden werd. Burgemeester Emile Jaensch: "Softdrugs zijn niet toegestaan, maar ze worden gedoogd. We handhaven het niet. Voor het gemeentehuis, scholen, winkels en openbare gebouwen geldt een rookverbod. Het is niet mogelijk om in het gemeentehuis te roken. Waar het gaat om roken van softdrugs: dat kan niet in die openbare plekken, sportkantines, scholen en gemeentehuis.”