Vreedzame Kerst

Dit is alweer de laatste column van 2020. Week waarin we uitkijken naar kerst. Vrede op aarde. Het licht overwint het duister. Voor velen een blij lichtfeest: kortste dag gehad. Hoera! Dat is een feest waard. Het christelijke kerstfeest over de geboorte van Christus bevat herkenbare elementen uit oeroude religies. De mens verlangt van oudsher naar vrede en licht en zoekt naar hoop en houvast.


Ik lees de krant: Trump wil nog steeds niet weten dat hij verloren heeft. Hoe gaat dat straks met de Brexit? Luidkeels protest bij lockdowntoespraak van premier Rutte. Moordpartijen. Verkrachtingen. Inbraken. Racisme. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het opsommen van ellende.


'Benut de huidige stilte om ook eens stil te staan bij jezelf'

Er is nog een lange weg te gaan naar vrede op aarde. Waarom duurt dat zo lang? Wie doet er nu eens iets aan? Misschien komt vrede al iets dichterbij als we het niet buiten onszelf zoeken. Begint vrede op aarde wel bij ons zelf. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, zoiets. Dat kan nog een hele opgave zijn als je niet lekker in je vel zit.


Met de lockdown is het stil overal. Als het goed is. Misschien een goed idee om die stilte te benutten ook eens stil te staan bij onszelf. Ik hoorde op tv eens een Benedictijner abt zeggen: ‘Stilte is de poort naar de ziel en de ziel de poort naar God. Zonder rumoer van buiten kun je naar binnen keren’, legde hij uit. ‘Horen wat God daar tot je spreekt, want dat doet hij voortdurend.’ Hoe jij God ook noemen wilt, hij is liefde. En waar liefde tussen mensen woont, daar is God! Liefde is het fundament van vrede. Mooi toch als die langverwachte vrede bij onszelf kan beginnen?


Een ‘stil’ kerstfeest en een vreedzaam, gezond en hoopvol 2021.


Mieke Kerkhof-Scheenaard