Afbeelding
Foto:

Titelogram 6: Top 2000

puzzel n Songtitels uit de Top 2000. Gelijke cijfers zijn gelijke letters (maar komen ook op andere plekken voor, zonder cijfer).

De omschrijvingen zijn cryptisch, associatief. De oplossing is steeds in de oorspronkelijke taal van de betreffende titel. In de gele balk verschijnt eveneens een titel uit de Top 2000.


Oplossing inzenden naar cryptofilippine@gmail.com (foto mag ook). Hele oplossing inzenden. Onder de goede inzendingen wordt een boekenbon van € 10,-- verloot.

1. Borstwei in Friesland? (3+5)

2. (mentale) actie die van kleur verschiet (5+9)

3. Bestond uit reuzensprongen voor de mensheid (7+2+3+4)

4. Zegt Tim tegen Tom, of Hans tegen Wim, of Ronald tegen Frank (3+3+3+2)

5. En daarom was het een slecht Sinterklaasgedicht (7+6)

6. Dat krijg je ervan als pa stomdronken aangifte doet (1+3+5+3)

7. $, €, Chf (5+5+5)

8. Lievelingsvraag van de altruïst (3+2+4+4+2+4)

9. En nou maar hopen dat ze daarboven thuis zijn (7+2+7+4)

10. Kachel (7)

11. … want ik haat alleen zijn! (2+2+6+3)

12. Kennelijk komt het verstand toch niet met de jaren (5+5+5+3+5)

13. Pichu Pichu cha cha cha (6+2+2+7)

14. Waterrijk wonen bij de buren (4+2+3)

15. Zal Fagan vast niet gezegd hebben (5+5+9)

16. Bepalen die het straatbeeld in Beijing? (4+7+8)

17. Wonderbaarlijk meteorologisch verschijnsel (3+7+3)

18. Zal Fagan vast niet gezongen hebben (3+4+3+5)

19. Snoepgoed voor de Friese koe (5+3)

20. “Een Belg, een Duitser en een Hollander stappen in een vliegtuig… (1+7+1+4)

21. Warcraft (3+5+3+4)

22. Dat is zoiets als 25/7 (5+4+1+4)

23. Dresscode op de wallen? (3+3+5+4+3+2)


Oplossing titelogram 5: 1. Vader gaat op stap 2. Dag zuster Ursula 3. Vluchten kan niet meer 4. Leun op mij 5. Zelfs je naam is mooi 6. Aan de Amsterdamse grachten 7. ’T Is moeilijk bescheiden te blijven 8. Allemaal angst 9. De steen 10. Als sterren flonk’rend aan de hemel staan 11. Ik krijg een heel apart gevoel van binnen 12. Op een onbewoond eiland. 13. Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel 14. Verdronken vlinder 15. Vlieg met me mee 16. Droomland 17. Niemand in de stad 18. Waarom fluister ik jouw naam nog 19. Laat me niet alleen


De boekenbon is gewonnen door M. Selier, Leiden.


ABBA in de top 2000: ‘Happy New Year’

muziek n In 1992, 28 jaar geleden, ontmoette ik Greetje ­Suman in een restaurant. We raakten aan de praat. Van het een kwam het ander. Binnen de kortste tijd deelden we elkaars ­leven, hier in Oegstgeest.

Greetje en ik hadden geen gezamenlijke vrienden of vriendinnen. Zij hield van klassieke muziek, de Matthäus-Passion bijvoorbeeld. Tijdens een van onze eerste uitjes maakten we een uitvoering ervan in de Pieterskerk mee.

Ik had een kwart eeuw gewerkt in de popmuziek en was betrokken bij artiesten als Herman van Veen, Hans Vermeulen, Gloria Gaynor, Bee Gees, Rolling Stones, Golden Earring, Klein Orkest, Crosby, Stills & Nash, Eagles, Rod Stewart, Supersister, Reinbert de Leeuw, Alquin en Led Zeppelin.

Een bijzondere rol mocht ik spelen in de loopbaan van ABBA, de groep uit Zweden die in 1974 het Eurovisie Songfestival won met ‘Waterloo’. In de tijd dat het succes van Benny, Bjørn, Agnetha en Frieda nog beperkt bleef tot Stockholm en omgeving, had ik het geluk hun kwaliteiten te erkennen en hun platen in ons land te introduceren – met top 10-hits als ‘Sunny Girl’ (1968) en ‘Ring Ring’ (1973). Het was een fantastische ervaring om mee te maken hoe ‘mijn groepje’ in enkele jaren doorgroeide naar de wereldtop – en er gebleven is.


Op 31 december 1992 bleken Greetje en ik toch een gemeenschappelijk verleden te hebben. Om twaalf uur ’s nachts, dat was voor haar traditie, zette zij het ABBA-album ‘Super Trouper’ uit 1980 op. Niet de hele compact disc, slechts één nummer: ‘Happy New Year’. En dan op repeat. Terwijl we champagne dronken en genoten van het vuurwerk om ons heen, hoorden we keer op keer ‘Happy New Year’ van ABBA. Met het liedje van ABBA sloten we het oude jaar af en keken vooruit naar het moois dat we voor ogen hadden – voortaan jaar in jaar uit.


‘Happy New Year’ was geen single voor de Zweden. Het verscheen dan ook nooit in de Nederlandse top 40. Maar het liedje van het album ‘Super Trouper’ ging wel horen tot hun meest populaire repertoire. Dat bleek nog eens toen de luisteraars van Radio Twee in 1999 in de gelegenheid werden gesteld om hun favoriete muziek aan te geven ten behoeve van de eerste top 2000. In die lijst was ABBA met vijftien nummers vertegenwoordigd: natuurlijk met de voormalige hitsingles ‘Dancing Queen’, ‘The Winner Takes It All’, ‘Waterloo’, ‘Chiquitita’, ‘Fernando’ en ‘SOS’, maar ook met ‘Happy New Year’.

Evenals veel andere Nederlanders stond ook bij ons in de Frans ­Halslaan de laatste week van het jaar vanaf 1999 in het teken van de ‘lijst der lijsten’ zoals het zeven dagen durende radioprogramma wel eens wordt genoemd. Wie zou er winnen, was altijd de vraag: ‘Bohemian Rhapsody’ (Queen), ‘Hotel ­California’ (Eagles), ‘Avond’ (Boudewijn de Groot), ‘Child In Time’ (Deep Purple) en ‘Stairway To Heaven’ (Led Zeppelin) waren de grote favorieten. En nu dus ‘Roller Coaster’ van Danny Vera.

Maar ABBA was/is steeds present met zo’n twintig titels, inclusief ‘Happy New Year’. Na afloop van het programma lieten we, samen met buren en vriendinnen de champagne knallen en programmeerden dat ene liedje dat klaarlag in de cd-speler – een en al vrolijkheid.


Aan die vrolijkheid, aan alle activiteiten, samen reizen naar verre landen, voor Greetje lopen naar Santiago de Compostella, twaalf keer de Vierdaagse van Nijmegen, een nieuwe hartstocht: golfen, kwam een einde. Greetje had een slopende ziekte onder de leden. Ze liet zich dapper behandelen met bestralingen, chemo en heel wat operaties. Het mocht niet baten. Een jaar geleden wist ze dat haar dagen geteld waren. Maar de traditie moest nog één keer doorgaan. Oud en nieuw moesten vergezeld gaan van dat ene liedje uit de top 2000: ‘Happy New Year’. Terugkijken – vol emotie – kon ze nog. Vooruit kijken zat er niet meer in.

‘Happy New Year’ gaat deze keer een andere betekenis krijgen. Na dit rampjaar moeten we vertrouwen, in elk geval hopen, op betere tijden…


Harry Knipschild

18 december 2020


Feestend 2021 in samen met je vrienden!

vieren n Met een grote groep vrienden dansen in een club of kroeg zit er deze nieuwjaarsviering helaas even niet in. "Maar we gaan het wel zo gezellig mogelijk voor je maken met de grootste livestream van Oegstgeest!" laat Bas van Dijck van Eventmaat weten.

Uit initiatief van de gemeente Oegstgeest organiseert Eventmaat in samenwerking met Café De Gouwe een groot online livestream event om jongeren (13 tot en met 24 jaar) thuis te vermaken tijdens oud en nieuw.

"Op donderdag 31 december vanaf 19.30 uur tot en met vrijdag 1 januari 03.00 uur brengen we vanuit Café De Gouwe het feest naar je huiskamer. We hebben een bingoshow en een pubquiz met dikke prijzen; een XBOX One, een Smartwatch, Earbuds, vette sneakers en nog veel meer. Daarnaast de hele avond topartiesten en DJ’s en een optreden van...JOU! Met online karaoke kan je thuis meezingen met de tekst in beeld. Alle kijkers kunnen elkaar zien in beeld en met elkaar praten op de chat zodat je toch een beetje samen bent."

Na middernacht barst het feest los met de DJ Contest. Uit alle aanmeldingen worden de zes beste gekozen die in de nacht live komen draaien in de livestream. De kijkers bepalen, samen met de vakjury, wie de beste is door te stemmen. De winnaar wint een eigen optreden op één van de vier podia op Puur Festival komende zomer.

Meedoen aan alles is helemaal gratis en wordt aangeboden door de gemeente Oegstgeest . Kijk op het Facebookevent “Oudjaars Livestream De Gouwe” voor meer info en om je in te schrijven voor de bingo, pubquiz en/of de DJ Contest.

Inschrijven kan vanaf 24 december 12.00 uur tot 30 december 20.00 uur op de website van de gemeente (link in Facebook-event).

Foto: Ernst Wagensveld

Afbeelding
Afbeelding