Nazanins gedachten over Nederland

Cadeaus geven in mijn land

Het geven van cadeautjes is een goede gewoonte in de hele wereld maar er zijn verschillen tussen landen.

De gelegenheden waarbij men cadeaus geeft, hangt af van de traditie van een land. In Afghanistan hebben we de gewoonte om cadeaus te geven bij meer gelegenheden dan in Nederland. Behalve bij verjaardagen, huwelijken, slagen voor een examen, als een baby is geboren en soms bij een nieuwe huis geven we in Afghanistan nog vaker cadeaus. Kerst en sinterklaas vieren we niet maar we hebben het Suikerfeest en het offerfeest.

We geven cadeaus iemand een nieuwe baan heeft en dan geeft diegene aan zijn familie en vrienden ook een cadeau. Als iemand een nieuwe auto heeft gekocht, of iets voor het huis zoals een koelkast heeft gekocht geven we een cadeau. Ook als iemand verhuist naar een andere stad geven we een cadeau. Iemand die vanuit het buitenland op bezoek is geeft cadeaus en krijgt ze ook.

We geven allerlei cadeaus. Bijvoorbeeld: servies, kleding of stukken mooie stof, parfum, make-up, schoenen, sieraden en ook chocolade en bloemen. Vaak geven we geld als cadeau, als iemand een baby heeft gekregen, een huis heeft gekocht, bij het kennismaken met een nieuwe bruid die bij de familie is komen wonen. Als we op bezoek gaan bij iemand die ziek is brengen we iets mee en soms geven we geld om voor de zieke iets te kopen of aan arme mensen te geven. Bij het Suikerfeest en het offerfeest geven de volwassenen van de familie geld aan de kinderen. Daar kunnen ze zelf speelgoed en snoep van kopen maar sommigen sparen dat en zijn daar heel trots op. Ook geven mannen aan hun eigen vrouw en hun zussen als die bij hen wonen geld. Dat is een uitdrukking van liefde en geeft allen een bijzonder gevoel. Er zijn in Afghanistan heel veel verschillende culturen en de gewoontes om cadeaus te geven kunnen ook verschillend zijn.


Nazanin Amini


Nazanin Amini woont sinds 2016 in Oegstgeest en is met haar man en kinderen vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht.