Afbeelding
Foto: Buro JP

Beste inwoners,

We hebben deze week een rottige boodschap gekregen. Een verontrustend aantal mensen is positief getest. De zorg wordt fors belast. De rek is er uit. Daarom gaat Nederland tot tenminste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. De maatregelen zijn helaas nodig.

Iedereen die werkt in de zorg, op welke manier dan ook: hulde voor jullie liefdevolle inzet. En onze inwoners vraag ik: laat onze lokale winkeliers en horeca niet in de steek. Vaak zijn uw favoriete winkels ook online te vinden. Of maak het uzelf eens makkelijk en serveer de komende weken een maaltijd van een chef uit Oegstgeest. Zij staan voor u klaar.

Ik roep u op om te kijken naar de ouderen en kwetsbaren. Ook op afstand kan je er voor de ander zijn.

Het aantal contacten moet tot een minimum worden beperkt. Vakantie op korte termijn, zoals wintersport, zit er helaas niet in en ook kerst wordt sober. Thuis en om uw huis gelden de basisregels ook. Ons gedrag maakt nog steeds het verschil.

We doen dit met elkaar, voor elkaar.

Emile Jaensch


Nationaal park Hollandse Duinen

natuur n Op 9 december is de officiële status van nationaal park aangevraagd door Hollandse Duinen bij het ministerie van LNV. Namens de gemeente Oegstgeest heeft wethouder Peter Glasbeek de statusaanvraag mede ondertekend.

De samenwerking van Dunea, Staatsbosbeheer, de provincie Zuid-Holland en 53 gebiedspartners in de drukste provincie van Nederland kan daarmee rekenen op de energie en steun van een brede coalitie van organisaties.

Op deze manier wordt het mogelijk de ambities van dit nationaal park nieuwe stijl waar te maken. Ambities die de partners afzonderlijk niet voor elkaar zouden kunnen krijgen: een duurzaam, veerkrachtig en toegankelijk nationaal park dat de waarde van het gebied voor mens, plant en dier versterkt en vergroot.

Hollandse Duinen kiest als één van de eersten in Nederland voor een toekomst als nationaal park Nieuwe Stijl. Een gebied dat begint in zee en loopt tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen, cultuurhistorie, dorpen, steden en economische bedrijvigheid Een park dus dat niet alleen uit één natuurgebied bestaat maar een groot samenhangend landschap omvat: de brede kusstrook van Hoek van Holland tot Hillegom.

Het gebied dat ligt in de drukste provincie van Nederland maakt genieten en ontspannen voor inwoners en recreanten mogelijk. Het voorziet in een stevige kustverdediging, hoge kwaliteit drinkwater, economische bedrijvigheid en de broodnodige biodiversiteit. Bijna 7000 verschillende soorten planten, vogels, zoogdieren, dagvlinders en libellen zijn geteld.

“Als één ding in dit corona-jaar duidelijk is geworden, dan is het wel dat de aanwezigheid van natuur dicht bij mensen een noodzaak is en geen luxeartikel,” concludeert Wim Drossaert, directeur van Dunea en voorzitter van NPHD. “Nu we met ruim 50 partners zijn, kunnen we die natuur en de drinkwatervoorraad beter beschermen en onze gezamenlijke ambities voor dit prachtige nationaal park waarmaken.”

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit beoordeelt de aanvraag in het eerste kwartaal van 2021. Ondertussen werken de gezamenlijke partners door aan de ontwikkeling van het nationaal park. Meer informatie over Hollandse Duinen is te vinden op www.nphd.nl.