De vier musketiers van Saton vlnr Philip de Jong, Kees sr. Kees jr. en Gerard Hoogduijn.
De vier musketiers van Saton vlnr Philip de Jong, Kees sr. Kees jr. en Gerard Hoogduijn. Foto: pr

Saton Optiek viert zestigjarig jubileum

ondernemen n "Hiermede nodigen wij U uit tot het bijwonen van de opening van onze nieuwe Optiekzaak aan de Princestraat 32 te Katwijk aan Zee. De opening zal plaats vinden donderdag 29 december 1960, des n.m. 2 uur, waarbij Uw aanwezigheid op hoge prijs wordt gesteld." Met deze mooie woorden begonnen Kees Saton sr. en zijn Ans zestig jaar geleden hun eigen optiekwinkel.

Als geboren Rijnsburger en zoon van een juwelier kreeg Kees sr. aan de eettafel de passie voor ambacht met de paplepel ingegoten. Eenmaal voor zichzelf begonnen wilden Kees sr. en Ans niet langer naar een bril kijken als een prothese of ziekenfondsbril. De monturencollecties kregen een steeds meer eigentijdse vormgeving, kleur en draagcomfort.

De roep van klanten om ook zonder bril goed te kunnen zien stimuleerde Kees sr. om al in 1962 als een van de eersten in Nederland met het aanmeten van contactlenzen te beginnen. In 1974 mocht hij zich ook officieel gediplomeerd contactlensspecialist noemen. Ook werd er geïnvesteerd in apparatuur om nauwkeurig mee te meten en de gezondheid van het oog te bewaken.


Ook Kees jr. deelde de passie voor het optiekvak en met zijn optiekdiploma op zak startte hij in 1988, samen met Philip de Jong, de tweede Saton Optiek winkel, in Leiderdorp. Na een indrukwekkende verbouwing en verhuizing van de winkel in Katwijk naar Princestraat 38 wees Kees sr. in 1994 zijn zoon aan als opvolger van het familiebedrijf.

In 2006 kregen beide winkels een moderne make-over, wat resulteerde in het winnen van de landelijke Retail Jaarprijs Service 2007. In de jaren erna breidde Saton Optiek uit met winkels in Amsterdam (2008), Leiden (2010), Oegstgeest (2011) en als laatste aanwinst Wassenaar in 2016. Aan de inrichting, collectie en apparatuur is in de loop der jaren heel wat veranderd. Het vakmanschap, de passie en de optimale zorg voor ogen staan nog altijd centraal.


De jubileummaand december komt aan het einde van een bijzonder jaar waardoor een groot feest helaas niet mogelijk is. Dit neemt natuurlijk niet weg dat de familie Saton en alle medewerkers trots zijn op zestig jaar Saton. "U bent van harte welkom in een van de zes winkels in de Bollenstreek en Amsterdam om te proosten op nog vele mooie jaren."
De winkels van Saton Optiek blijven de komende weken gewoon geopend.

Kees Saton sr. in de jaren zestig van de vorige eeuw. | Foto: PR