Eerste paal Torenvlietbrug geheid

bouwen n Op 7 december is in twintig minuten de eerste paal geheid voor de nieuwe Torenvlietbrug, die naast de huidige Torenvlietbrug wordt gebouwd.

Deze paal gaat het landhoofd aan de oostkant — aan de zijde van Leiden — ondersteunen. In totaal zijn er voor de bouw van de nieuwe Torenvlietbrug 204 (vierkante) palen nodig, van 450 x 450 mm. De 18 tot 22 meter lange palen ondersteunen de twee landhoofden en de zeven pijlers (steunpunten) van de brug. De palen worden met een zogeheten “geïsoleerde heimuts” geheid, wat zorgt voor minder geluidshinder. Deze eerste paal is een belangrijke mijlpaal voor het team van aannemer Boskalis.

Grofweg wordt de Torenvlietbrug gebouwd door eerst de benodigde palen te heien, daarna de landhoofden en de steunpunten (onderkant) te bouwen en als laatste het betonwerk en afbouw van de bovenkant van de brug uit te voeren.

De heiwerkzaamheden vinden de komende maanden in fases plaats. Het verkeer kan gewoon blijven doorrijden over de huidige Torenvlietbrug. Vaarweggebruikers van de Oude Rijn ondervinden in principe geen hinder van het werk, tenzij er een tijdelijke stremming nodig is. Bewoners, ondernemers en (vaar)weggebruikers zijn op de hoogte gebracht van de werkzaamheden.


Kerstbomenasiel bij Vrij Groen is weer open

kerst n Het kerstbomenasiel bij Vrij Groen is weer open gegaan om bomen af te halen. Iedereen die begin dit jaar een kerstboom naar het kerstbomenasiel heeft gebracht, kan er weer één ophalen. Voor mensen van wie de boom overleden is, staat in december een weesboom klaar. Wie een boom komt halen, betaalt 10 euro als bijdrage voor de verzorging en de huur van de grond.

Vanaf zaterdag 2 januari 2021 kunnen er weer kerstbomen gebracht en geplant worden in het asiel. Een goede boom voor het kerstbomenasiel? Anne Marie van Dam van Vrij Groen heeft tips: "Koop een verse kerstboom met een grote, zware wortelkluit. Géén Nordmann-spar. Die is wel erg geliefd, maar overleeft meestal niet bij ons in het asiel. Laat je boom op een koele plek acclimatiseren voor je de boom in de huiskamer zet. En ook weer als hij na de kerst naar buiten gaat. Zet je kerstboom niet bij de verwarming en niet direct op de vloerverwarming. En geef je boom natuurlijk voldoende water."

Kerstbomen kunnen vanaf 2 januari op reservering gebracht worden bij Kunstweide Ommenabij aan de Ommedijkseweg 30 in Leiden, op zaterdag- en woensdagmiddagen van 13.30 tot 16.00 u.

Ga naar www.ideewinkel.nl/vrij-groen om een afspraak te plannen (vanaf 26 december), ook voor meer informatie, of volg het kerstbomenasiel op www.facebook.com/vrijgroen.

Tip: trek kaplaarzen aan en neem, als het kan, een eigen schop mee.