De Koffiemeulen verkoopt vanuit overtuiging veel Fairtrade-producten. | Foto Marlene Simoons.
De Koffiemeulen verkoopt vanuit overtuiging veel Fairtrade-producten. | Foto Marlene Simoons. Foto:

Fairtrade koffie, thee en chocola bij Koffiemeulen

fairtrade n Oegstgeest wil graag een Fairtrade-gemeente worden. De werkgroep hiervoor bestaat uit een aantal ondernemers en bestuursleden van de winkeliersverenigingen, ondernemersvereniging PVOO en vertegenwoordigers van de gemeente.

Marlene Simoons is bestuurslid van het PVOO en neemt ook deel aan de werkgroep Fairtrade. Marlene: “Helaas is het grootste deel van de taken en activiteiten van de werkgroep door de coronacrisis stil komen te vallen. In ons dorp is een aantal ondernemers al goed bezig met de inkoop en verkoop van Fairtradeproducten. Na de uitgebreide reportage over de Wereldwinkel die eerder in de Oegstgeester Courant heeft gestaan, nu een gesprek over fairtrade met Karen Welten van de Koffiemeulen in de De Kempenaerstraat”. De KoffieMeulen is specialist in koffie, thee en chocolade en alles wat daarmee te maken heeft.

Karin heeft drie jaar geleden het roer volledig omgegooid en is De KoffieMeulen aan De Kempenaerstraat begonnen. "In het verleden heb ik als leidinggevende gewerkt bij verschillende grote IT-bedrijven. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en uiteindelijk ben ik toch mijn eigen winkeltje begonnen. Inmiddels bestaat de winkel drie jaar en hier wil ik mensen de mogelijkheid bieden om te genieten van goede koffie, thee en chocolade, waarbij duurzaamheid en fairtrade hoog in het vaandel staan. In een gezellige, uitnodigende sfeer wil ik de mogelijkheid bieden om eenieder zijn/haar eigen smaak op het gebied van koffie, thee en chocolade te laten ontwikkelen."

Ze legt uit dat 'eerlijke handel' en duurzaamheid belangrijk voor haar zijn. "Wij willen kwalitatief goede producten verkopen voor een redelijke prijs en daarnaast vinden wij het belangrijk dat ook de lokale bevolking in de producerende landen een eerlijk prijs krijgt en een eerlijk loon ontvangt voor het werk dat zij verrichten. Onze niet-voorverpakte chocolade kopen wij daarom in bij Visser Chocolade uit Zuid-Limburg. Voor de chocolade die zij maken gaan zij heel ver. De basis wordt gevormd door cacaobonen uit Tanzania. Alle processen worden nauwkeurig gevolgd door hun chocolatier. Daardoor weten wij zeker dat het er allemaal 'eerlijk' aan toe gaat en dat de informatie die wij krijgen over de chocolade betrouwbaar is." Ook de koffiebonen zijn fairtrade. "Die kopen wij bij Beans Coffeein, die de bonen rechtstreeks in de producerende landen koopt."

Regelmatig gaat zij op zoek naar nieuwe producten voor de winkel. "Daarbij proberen we zoveel mogelijk te kijken of de producten fairtrade zijn. Helaas lukt het nog niet om ervoor te zorgen dat alle producten zo'n label hebben, maar we kijken wel heel goed waar onze producten vandaan komen en onder welke omstandigheden ze gemaakt zijn. Fairtrade en duurzame producten worden vaak geassocieerd met een hogere prijs. Bij ons in de winkel is dat niet per definitie zo. Je vindt bij ons, met name de chocolade en koffie, in allerlei prijsklassen. Daarnaast zijn onze klanten zeker bereid om een hogere prijs te betalen voor de fairtrade producten, zeker als de kwaliteit ook nog eens zeer goed is."

Karen Welten zit met plezier in de werkgroep fairtrade in Oegstgeest. "In de komende jaren zou ik heel graag nog veel meer (betaalbare) fairtrade en duurzame producten willen hebben in onze winkel. Ik denk dat de werkgroep Oegstgeest gaat fairtrade daar een hele goede bijdrage aan kan leveren en als lid van deze werkgroep zal ik daar zeker mijn steentje aan bijdragen."

Volgens Marlene Simoons is de bereidheid om fairtrade producten te kopen in Oegstgeest best groot. Daarom hoopt zij dat meer winkels en ondernemers fairtrade koffie en thee gaan schenken voor hun klanten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere fairtrade producten die ingekocht kunnen worden zoals fairtrade kledingmerken.

Meer informatie over fairtrade is te vinden op www.gagoedoegstgeest.nl/thema/fairtrade