Schoolkeuze

Mijn collega-columnist Koos van der Bruggen schreef vorige week over artikel 23 van de Grondwet. Dat artikel regelt de vrijheid van onderwijs. Dat houdt in dat ouders de vrijheid hebben om een school kunnen kiezen die past bij de opvoeding van hun kinderen. Koos vindt het een goede zaak als alle partijen zonder vooringenomenheid de actuele betekenis van dit artikel zouden bediscussiƫren. In Oegstgeest hebben we elf basisscholen. Daarvan zijn er vier openbaar; het merendeel is dus bijzonder onderwijs. De vrijheid van onderwijs is dus in Oegstgeest goed benut en dat heeft geleid tot een veelkleurig palet aan basisscholen en een ruime keuzevrijheid voor ouders. Je kunt kiezen voor protestant-christelijk, katholiek, Dalton, Jenaplan, speciaal, Montessori, openbaar en algemeen bijzonder. Hoe mooi is het dat je dus een school kunt kiezen die past bij de opvoeding van je kind?

Landelijk staat die vrijheid om scholen te stichten onder druk. Recent kwam dat weer naar boven toen scholen eisten dat niet alleen de grondslag van de school onderschreven moest worden, maar dat ook een ouderverklaring om homoseksualiteit af te wijzen noodzakelijk was. Wat mij betreft is afwijzen van homofilie geen discussie waard. Een verklaring waarin dat afgewezen wordt kan mijns inziens gewoon niet. Daar hoeven we het niet over te hebben. Scholen, of ze nu islamitisch, christelijk of wat dan ook zijn, moeten gewoon aangepakt worden als ze over de schreef gaan. Met gewoon goed toezicht op kwaliteitseisen en strenge handhaving kunnen kinderen op elke school goed onderwijs krijgen. Daar hoeven we de Grondwet niet voor aan te passen. Sterker nog: als we vanwege dergelijke incidenten artikel 23 over boord zetten dan gaat er veel meer verloren. Dan kan je op den duur niet een school kiezen die past bij de opvoeding van je kinderen maar krijg je staatsonderwijs.


Nederland is een volwaardige democratie met de erkenning van het bestaansrecht van allerlei minderheden en ruimte voor initiatieven van burgers. De vrijheid van onderwijs past daarbij en is veel meer dan alleen een groepje ouders dat een school wil stichten. Met Koos ben ik het eens dat het altijd een goede zaak is om zonder vooringenomenheid de actuele betekenis van artikel 23 te bediscussiƫren. Mijn inzet bij die discussie is: laten we het zo houden zoals het nu is.


Arjan de Kok