Afbeelding
Foto:

Woningnood

Dat de PvdA in haar verkiezingsprogramma spreekt over een Prins Bernhard-belasting, was voor mij aanleiding om in de pen te klimmen. Op de een of andere manier stoort mij de hele berichtgeving door die partij over deze beoogde belastingheffing. Er klinkt afgunst in en de oorzaak van de woningnood wordt bij de verkeerde partijen neergelegd.

Het is namelijk de overheid, die door de Tweede Kamer wordt gecontroleerd (hoe lang zit de PvdA al in deze Kamer), die heeft gefaald. Het is het (gebrek) aan volkshuisvestingsbeleid die de woningnood sterk heeft bevorderd. Lees het artikel “Hoe de overheid zelf de woningnood creëerde” van 16 april 2020 in de NRC. Daar wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoe het zover heeft kunnen komen. Midden jaren 90 decentraliseerde de overheid allerlei taken; dat was het einde van de traditionele ordening door het Rijk. De woningcorporaties werden geliberaliseerd, wat leidde tot in Maserati rijdende directeuren die zich gingen gedragen als projectontwikkelaars. Het CBS onderschatte indertijd de bevolkingstoename en Minister Blok, van mijn partij (gelukkig ook niet volmaakt) verklaarde twee jaar geleden dat hij een heel ministerie (van Wonen) overbodig had gemaakt. Het aantal verstrekte bouwvergunningen daalt enorm. En wat is de meest basale oorzaak van dit alles?

Vraag en aanbod! De vraag neemt toe terwijl het aanbod alleen maar afneemt. Er is een tekort van meer dan 300.000 woningen. Er zijn genoeg risico-nemende partijen die willen bouwen. Ook banken zijn bereid dergelijke ontwikkelingen te financieren. Maar zolang er te weinig of geen bouwgrond beschikbaar komt zal de achterstand niet worden ingehaald. En wie stelt bouwgronden beschikbaar? Dat is de overheid. Daar gaat het dus mis. Geen lange termijn visie, te veel bureaucratie (soms ook noodzakelijk) en vaak speelt het NIMBY-syndroom een rol. Ik kan me herinneren dat de nodige jaren geleden er in Oegstgeest sprake was van de bouw van een appartementencomplex in of rond de Hofdijck. Iedereen op de achterste benen. Hoe men durfde groen op te geven voor rood, lees stenen. Er moest maar in andere gemeentes gebouwd gaan worden. Tegelijkertijd wilde men (of hun kinderen) wel graag Terug naar Oegstgeest.

Ik kan me ook nog herinneren dat onze gemeente het voormalige MEOB-terrein zelf wilde her-ontwikkelen. Ook mijn partij dacht daarmee geld te kunnen verdienen. Maar na twee debacles besloot men wijselijk dat aan marktpartijen over te laten.

De gemeentes in Nederland zullen dringend, en in gespoede draf, bouwgronden beschikbaar moeten gaan stellen. En dan niet de hoofprijs willen ontvangen, want dan kunnen er alleen maar duurdere woningen worden gerealiseerd. Binnenstedelijk bouwen is mooi, maar kost twee keer zo lang als in weilanden bouwen. En nu boeren steeds vaker hun landbouwbedrijf stoppen is er nog voldoende ruimte om de broodnodige woningen te realiseren. En laat de overheid zich vooral niet te veel leiden door afgunst, noch de antipathie tegen ondernemers. Alleen maar samen (-werken) levert het beste resultaat op.

En nu dichten en surprises maken.

Arjen Pels Rijcken


Door John Vroom

Ik zag dat ...

• in het Leidsch Dagblad onder andere Chris Schollaardt van de Gouwe geïnterviewd werd in het kader van corona, waarbij hij vertelde over de hopelijk tijdelijke transformatie van café naar een winkel voor kerstbomen, kerststerren en kerstattributen en dat hij na de Kerst doorgaat met de verkoop van kamerplanten. Een ondernemende ondernemer dus die niet op zijn handen blijft zitten

• je in de bibliotheek, ook als je zit, een mondkapje dient te dragen, omdat zij vallen onder de categorie ‘doorgangslocatie’

• je ook in de Passage in Winkelcentrum Lange Voort geacht wordt een mondkapje te dragen, omdat ook dat beschouwd wordt als ‘doorgangslocatie’

• Wetselaar Groente & Fruit een tijdelijke standplaatsvergunning is verleend in de Kemp op 23 december as voor hun kraam

• Margreet de Ruijter het initiatief heeft genomen haar creatieve talent te benutten om mondkapjes te vervaardigen in diverse dessins, waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel. Topinitiatief!

. in Den Haag een groep actieve breisters met gesponsorde knotten wol dassen is gaan breien voor een school waar leerlingen nu verkleumen van de kou door de openstaande corona-ramen. Wellicht een suggestie voor breiend Oegstgeest?

Afbeelding