Afbeelding
Foto:

Op een holletje door Leidse Hout

dwaaltocht9 n Geen rustig ommetje door het luisterrijke groen, geen ‘stille dingen van geluk’ (woorden van Jan Wolkers over de Leidse Hout) maar in tempo met twee kleinkinderen het park ’veroverd’.

In het idyllische openluchttheater hebben we een verstopplaats van stokken en als die weer gevonden zijn op een holletje naar een van de vele omgevallen bomen. En wat is er niet leuker dan om de kluit met stokken te bewerken! Na het zwoegen in looppas naar het theehuis en pauzeren we met een ijsje.

Even rust en ontdekt Diederik-Jan de ooievaars, een troep nijlganzen, mooi getekende Canadese ganzen en de specht heeft hij ook al horen roffelen. Frederik is aan het hek geplakt en bewondert de witte pauw als zij haar sleep opzet en wat wil hij graag een staartveer met oog van de blauwe pauw. De herten krijgen bladeren gevoerd en we zorgen dat het mannetjes hert niet alles wegpikt van zijn harem.

Dan horen we muziek galmt van de muziektent De Waterlelie … met verbazing kijken de jongens naar dansparen die de tango dansen en we bespreken waarom de muziektent op een waterlelie lijkt.

We hebben de voetbal meegenomen … een van de jongens zet de speurtocht met pijlen uit naar de grote speelweide over paden die we nog weinig bewandeld hebben. Na een kleine tien minuten verzamelen we bij de grote smeedijzeren bank en binnen een paar minuten wordt met andere kinderen enthousiast gevoetbald. Opa heeft even pauze.


Waar is ook weer de drinkfontein met leeuwenkop? Wie is het eerst bij de fontein?

Het laatste deel van de dwaaltocht heeft het karakter van een ommetje, rustig slenteren we terug om nog even met het water te spelen. Een van de vorige keren hebben we daar een fles ontdekt, half in het water. Die verstoppen we op een andere plaats. Tot slot worden de stokken weer op de geheime plaats opgeborgen tot het volgende….holletje door het heerlijke Leidse Hout, vermaak voor jong en oud!


Diederik-Jan (8) en Frederik (6) van der Plas / Jan Halin (68)


Vanwege het coronavirus verviel dit jaar het Open Monumenten en Osger Weekend. Als alternatief stelden Saskia Baatenburg de Jong, Jan Halin en Lineke Hofdijk een heerlijk dwaaltochten-boekje samen, zodat iedereen op zijn eigen moment en in zijn eigen tempo lekker door Oegstgeest kan wandelen langs erfgoed, natuur en kunst.

www.osger.nl/dwaaltochten