Schrijven met Amnesty

mensenrechten n "Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, laten we weer onze stem horen tegen onderdrukkende regimes ten behoeve van mensen die gestraft of bedreigd worden om het simpele feit dat ze opkomen voor mensenrechten", vertelt een woordvoerder van Amnesty International, afdeling Oegstgeest.

"We vragen de president van Colombia om Jani Silva te helpen", legt men uit. Jani neemt het op voor het milieu en honderden boeren in het Amazonegebied. Haar organisatie verzet zich bijvoorbeeld tegen een oliemaatschappij die een licentie kreeg om er olie te winnen. Olielekken vervuilden het drinkwater en de grond waarvan de gemeenschap leeft, waardoor planten en dieren stierven. Jani wordt door onbekenden met de dood bedreigd. Sinds de coronacrisis wordt ze niet meer beschermd door de overheid.

"Ook doen we een oproep om Melike Balkan en Özgür Gür in Turkije vrij te laten. Ze zijn met geweld gearresteerd omdat ze een sit-in hielden voor acceptatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en intersekse mensen van de Technische Universiteit van Ankara. Ze kunnen een gevangenisstraf van drie jaar krijgen."

En er is speciaal aandacht voor het buitensporig politiegeweld in Chili, waardoor de student Gustavo Gatica blind werd.

"Wij hebben ansichtkaarten, voorbeeldbrieven en adressen klaarliggen die u - op gepaste afstand - kunt schrijven."

Waar? In het Dorpscentrum, Lijtweg 9.

Tijd? 10 december van 16.00 tot 18.00 uur.

www.oegstgeest.amnesty.nl


Lezing Hongerwinter

historie n De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL), meer in het bijzonder haar Commissie Dirk van Eck, organiseert op zondag 29 november de jaarlijkse Dirk van Eck-lezing. De lezing vindt om 14.30 uur plaats in de Lokhorstkerk. De lezing staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog, die 75 jaar geleden beëindigd werd. Historica Ingrid de Zwarte zal spreken over de Hongerwinter.

De Hongerwinter van 1944-1945 is een van de meest beruchte episodes in de Nederlandse geschiedenis. Op basis van uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland, dat zij heeft neergelegd in haar proefschrift, vertelt Ingrid de Zwarte het verhaal van de Hongerwinter.


De lezing vangt aan om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur). De toegang is gratis, maar vanwege Covid19 zeer beperkt. Aanmelding vooraf door een mailbericht aan lezingen@oudleiden.nl is noodzakelijk. De lezing is ook via een live-stream te volgen. In de agenda op de website van HVOL, www.oudleiden.nl, is te vinden op welk kanaal de lezing te volgen is.